HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Finmust på julbordet

Klicka på pilen för att läsa mer

Svenskarna är ett av de folk som trots multinationella företags mångmiljonsatsningar på marknadsföring vägrar dricka Coca Cola till julbordet.

I Sverige ska det vara julmust och inget amerikanskt brunfärgat sockervatten.

Det är musten som med sin djupt bruna färg, karakteristiska söta smak och mjukt fluffiga skum som skänker julstämning i decembermörkret.

Till julen 2006 lanserar Spendrups en ny must – tänkt att ytterligare förhöja stämningen vid ett vackert dukat bord i juletid.

– Att göra en lite lyxigare julmust kändes som den naturligaste sak i världen när idén väcktes, säger Helena Augustson som är marknadschef för läsk och vatten på Spendrups Bryggeri AB.

Den nya julmusten kommer att säljas på 37,5 cl flaska. Från och med vecka 44 finns den till försäljning i dagligvaruhandeln

Visste du att…
• …julmusten är en svensk uppfinning som skapades 1910 av Harry Roberts?
• …att julmust i glasflaska kan lagras? Drycken får en något rundare och fylligare smak efter ett års lagring i glasflaska i en sval och mörk miljö.
• …must passar särskilt bra till kryddig och salt smak?
• …för vuxna passar must utmärkt att blanda med öl? Mustens sötma och ölens beska gifter sig med varandra och ger en härlig smakupplevelse. Ibland kallas en ölmustblandning för mumma, som dock egentligen är en mer komplicerad blandning med ingredienser som svagdricka, porter, öl och sockerdricka.
• …ett annat vuxentips är att experimentera fram egna drinkar? Förutom öl går julmust bra att blanda med exempelvis vodka, Jägermeister eller kaffelikör. Många tycker om att mixa musten även med glögg.

Av Magnus Bergquist
Källa: Spendrups