HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Pop Art Collector

Klicka på pilen för att läsa mer

För ett par somrar sedan kunde folk dricka färdigblandad grogg på småflaska. Inget spill och slabb längre på picknickdukar och barverandor. Tyvärr blev trenden att lite för unga tjejer föredrog de kulörta småflaskorna, som inte alltid smakade sprit utan snarare läsk. Följden blev som man kan vänta av en sådan sommarfluga.

Nu har ett av de stora vinhusen givit sig på en liknande utmaning – fast den här gången är det champagne istället för the Bad to the Bone Bose. Tanken är både god och uppenbar – att om det ska smuttas alkohol ur småflaskor kan det lika bra vara sprattelvatten. Och det är en välkommen idé att ta ner champagnen från finpiedestalen och göra den mer lättillgänglig – och kanske lite mindre vuxen. Fastän med bibehållen bling bling.

Flaskorna kommer om tre som vardera rymmer 20 centiliter. Alla i en trendig liten genomskinlig väska – samt med sugrör att dricka med. När flaskorna är slut kan de sparas som gulliga prydnadsvaser, och väskan passa bra på poppiga utekvällar eller som safariasseccoar vid nästa års Prideparad.

Att det är vinhuset Pommery som ligger bakom innovationen är inte ögonbrynshöjande. Redan i mitten av 1800-talet, när änkan Louise Pommery ärvde sin mans land i det som då ansågs vara den värdelösa kalkmarken i centrala champagnedistriktet, gick företaget längst fram i utvecklingen. Då, på den tiden, hade det naturliga varit att änkan sålt sin arvelott och levt på räntan. Men Louise var ungefär 150 år före sin tid och vägrade bli en krinolinikon i något sömnigt slottsgemak. Hon drev själv rörelsen med vad som idag skulle betäcknas som järnhand. Hon var först med att lansera torr champagne – då de flesta champagne på den tiden var ordentligt sötad. Inte minst för att täcka över alla på den tiden illasmakande restprodukter i drycken. Louise – som hade en rejäl skopa trendkänsla och framåtanda – lät anställa en person som åkte land och rike kring för att marknadsföra champagne – och då gärna torr sådan.

Av Magnus bergquist

POP Art Collector
artikelnummer 81751
Pris 369 kronor