HEM

Brasor och vårbål

Klicka på pilen för att läsa mer

Valborgsmässoafton är i antågande och det brukar vara en god anledning att fira våren med någon trevlig fest. Vi vill gärna i det sammanhanget presentera ett par smarriga vårdrinkar, som även kan serveras som bål.

Valborgsmäss och Första Maj är högtidsdagar som för de flesta upplevs som en extra helg och ledighet. Just första maj är unik på så sätt att det är vår enda, sedan 1938, icke kyrkliga helgdag. Valborgsmässoafton har fått sitt namn från Valborg, en engelsk kungadotter som senare blev abbedissa i Tyskland. Valborg var fruktsamhetens helgon.

Att tända våreldar på Valborgsmässoafton är en tradition med nästan 300-åriga anor. På mitten av 1700-talet startade Uppland vår nuvarande eldsed. På den tiden hade brasorna inget samband med vårens firande, utan användes framför allt för att skrämma iväg rovdjur innan korna släpptes på skogsbete.

Vårsånger vid majbrasans sken är en trevlig svensk sed, dock inte lika gammal som själva eldandet. De flesta sångerna härstammar från 1800-talet och spreds via studenternas vårfirande. Vem har inte hört talas om Uppsalas och Lunds Valborgsmässofirande till exempel? Två studentpräglade städer där nästan alla permanenta och temporära invånare deltar i eller tittar på champagnefrukostar, flottracing, studentkörer, fyrverkerier och majbrasor.

Den äldsta kända Valborgstraditionen kommer från Sydsverige och seden ?att föra maj i by?. Ungdomarna gav sig i skymningen ut i skogen och bröt färska kvistar. Kvistarna stack de sedan in i taken på husen i byn, samtidigt som de sjöng en visa med önskningar om en underbar sommar. Som belöning för sina gärningar fick ungdomarna ägg. Den här gamla traditionen har varit under utdöende, men på vissa håll i Skåne, Halland och Blekinge har den börjat få liv igen.

Första Maj-firandet har anor från 1890-talet, då arbetare världen över firade dagen som sin egen högtidsdag. Demonstrationståg, vajande fanor, politiska tal och uppträdanden kopplas samman med maj månads första dag. Första Maj är en allmän flaggdag i Sverige.
I början av 1900-taletMen dryckerna då? Ja, eftersom Valborg är vårens högtid och en hyllning till den annalkande sommaren, passar många på att bjuda till fest i den ljusa årstidens tecken. Och vad passar väl bättre än att bjuda alla gäster på en skål med läskande bål? Vi har hittat ett recept med det stämningsfulla namnet Clair de Lune (månsken), som mycket väl kan utökas och blandas till bål.

Ett annat, sommarlikt recept innehåller
1,2 liter päroncider
1,5 liter mousserande vitt vin och
3 dl Calvados. Ingredienserna blandas och garneras med solkyssta jordgubbar.

TEXT: Marie Arpnäs
KÄLLA: Den Svenska Högtidsboken, bl. a.
RECEPT: Wongawonga´s Smirnoff Vodka och MeraMat.com