HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

EKO-viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Överallt dyker den upp, den lilla symbolen som får oss att känna oss lite bättre. Välj ekologiskt odlat för ett bättre välbefinnande men även för att ta hand om vår natur. Priset har oftast avgjort valet. När vi får betala dubbla kilopriset på alternativodlade frukt och grönsaker sviktar moralen. Men i takt med ökat intresse kan vi se en mer tillmötesgående prissättning.

Klicka här så kommer du till de ekologiska vinerna!

Antalet ekologiska jordbruk har inom EU ökat från 12 240 st. till 127 329 under en tioårs period. Även vårt egna Systembolag har anammat ”trenden” och efterlyser ekoviner som så småningom kommer att få en egen avdelning i prislistan .

KRAV viner inte dyrare
När det gäller viner kan jag gladeligen konstatera att prisbilden inte är detsamma. De viner som kommer har inte fått någon prishöjning. Kravet från styrelsen för Fetzers Bonterra-det första KRAVmärkta amerikanska vinet, var att odla ekologiskt inte får ske på bekostnad av smak eller pris. Vinmakaren Robert Blue på Bonterra Vineyards vill producera viner som uttrycker druvans naturliga kvalitet.

Robert var i Stockholm på blixtvisit och visade då hela rangen av sina Bonterra viner, alla har vi ännu inte i sortimentet. Men det vita Chardonnay-vinet har redan blivit ett säkert kort för oss som älskar smakrika fruktiga viner med en lätt ekfatstoutch. Det roliga är att vinet även tilltalar den stora kategorin rödvinsälskare!

16632 Bonterra Chardonnay, 125 kr
Smakrikt, fruktigt vin med tydlig fatkaraktär, smörighet och inslag av tropisk frukt. Lång eftersmak. Passar utmärkt till t.ex. grillat ljust kött.

6710 Bonterra Cabernet Sauvignon 1997, 135 kr
Ett svartvinbärdoftande vin med inslag av ceder och vanilj. Dricks med fördel till en rosmarinkryddad lammstek.

22620 Bonterra Zinfandel 1998, 125 kr. Ett saftigt vin fylld av körsbär och mörk choklad, likt en pralin. Underbart till kyckling eller tomat och svamppasta.

Bengt Frithiofsson
Även vår svenska vinguru, Bengt Frithiofsson, har velat dra sitt strå till stacken och lanserar två ekologiskt odlade viner från Sicilien samt en olivolja från Spanien.

2001 BFC Catarratto/Trebbiano, artnr 2462, IGT Sicilien, 64 kr
Ett fruktigt vin med en frisk nötkärna som ger en bra balans. Bra matvin till fågel och fisk.

2001 BFC Nero d’Avola/Cabernet Sauvignon, art nr 3578, IGT Sicilien, 78 kr
Generösa körsbär och plommontoner som samsas med ekfat och kryddor Ett vin att dricka till en grillad biff eller en mustig köttgryta.

Producenten Col de’ Fratta är ett annat exempel på italienare som producerar KRAV-märkta viner.

Armonia Verde Garganego Chardonnay, art nr 12424, 58 kr
Ungt, mycket friskt vin med inslag av mandel, äpple och grapefrukt.

2000 Armonia Verde Merlot, art nr 84586, 56 kr
Ungdomlig och fruktig vin med tydliga inslag av hallon och björnbär. Balanserad med en lätt strävhet. Passar utmärkt till rätter med nötkött, lamm och fläsk.

KRAV är en kontrollförening för ekologisk odling. Det finns idag 20 produkter inom kategorin vin och sprit som är KRAV-godkända, varav 16 är viner.
Håll ögon öppna efter den lilla symbolen som vi kommer att se mer av på etiketterna i framtiden Medvetenhet och vilja att rädda vår kropp såväl som vår natur är mer en livsstil än en trend.

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Bild 1: www.krav.se
Bild 2: Philipson & Söderberg