HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Rättvisemärkt

Klicka på pilen för att läsa mer

Kaffekedjan Wayne’s Coffee har börjat sälja Rättvisemärkt kaffe.

– Vi har tidigare serverat Rättvisemärkt kaffe på några av våra caféer vilket varit uppskattat, säger Per Grankvist, marknadschef, Wayne’s Coffee.

Wayne’s Coffee inför Rättvisemärkt kaffe som standard på kedjans 37 caféer från Luleå i norr till Malmö i söder. Totalt räknar de med att 40 procent av allt bryggkaffe, eller 180 000 koppar i månaden, ska vara Rättvisemärkt kaffe.

– Vi vet från vår systerorganisation i Storbritannien att stora kedjors initiativ ger ringar på vattnet. Det här är oerhört roligt och viktigt, säger Alice Bah Kuhnke, generalsekreterare på Rättvisemärkt.

Vad är Rättvisemärkt
Småskaligt jordbruk och hantverkare med begränsade resurser i utvecklingsländer har oftast svårt att hävda sig på världsmarknaden. För att kunna agera där, och sälja sina varor, tvingas producenter ofta pressa sina priser. Det kan leda till sänka krav på arbetsförhållanden. Små producenter får inte tillräckligt betalt för sitt arbete och kan därmed inte försörja sig själva och sina familjer.

Med bakgrunden av detta har rättvis handelsrörelsen vuxit fram. Genom att främja en handel där människan och lokalsamhällets utveckling sätts i centrum kan fattigdom och social utslagning undvikas.

Rättvis handel är inget bistånd utan ska vara ett handelssamarbete mellan tillverkare, importörer, butiker och konsumenter. Det ska präglas av öppenhet, ömsesidighet och respekt för alla parter. På sikt ska rättvis betalning, goda arbetsförhållanden, långsiktighet, respekt för mänskliga rättigheter och för miljön, möjliggöra en ekonomisk och social utveckling.

Rättvisemärkt på Systembolaget
Sedan den sjätte mars i år har det statliga Systembolaget börja sälja Rättvisemärkt vin: ett vitt – sabelo Chenin Blanc 2005 (98387), pris 64 kr. Ett rött – Goue Vallei Cabernet Sauvignon Pinotage 2005 ( 98386), pris 65 kr. Båda vinerna kommer från Sydafrika.

För arbetarna på vinodlingarna i Sydafrika innebär Rättvisemärkt bland annat att de får en lön de kan leva på, bättre boende och möjlighet att organisera sig. I Sydafrika har också Rättvisemärkt särskilda kriterier för att minska rasdiskriminering och öka de svartas inflytande.

Upp till dig
Det finns fler och enkla sätt att bidra i det lilla till en rättvisare värld. Från länder som Frankrike – där 1789 år revolutionslust fortfarande sitter i – kan vi dra lärdom att många röster tillsammans blir en oerhörd kraft.

Av Magnus Bergquist

Källor:
Rättvisemärkt/Fairtrade
Coop