HEM

Kungen av Chablis

Klicka på pilen för att läsa mer

Jag har tidigare använt begrepp såsom ”säkra kort” och när vi talar Chablis i alla priskategorier lever Jean Marc väl upp till ordens i sin rätta bemärkelse. Vinhuset grundades så sent som 1974 då hustrun ärvde ett par hektar. Sedan dess har en enorm expansion skett och de har placerat sig väl på kartan. Odlingarna omringar nu bl.a. 1400-tals kyrkan Saint Claire vilket har gett namnet till dess viner. Jean-Marcs viner uppfattas ofta som lätta och blommiga. Han använder sig endast sparsamt av ek.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 1999
Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2000
Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 1999
Chablis Grand Cru Les Clos 1999
Jurassique Chardonnay
BiB Jurassique Chardonnay

Vinerna spänner från de enklaste kategorierna petit chablis och chablis till vieilles vignes, premier cru samt grand cru. Kvalitetsbegreppen är områdesbestämda. De bästa områdena grand cru är endast sju stycken och har olika ägare. Stilarna på områdena varierar från svulstigt maffiga till mer mineralbaserade eleganta. Det är den mycket kalkhaltiga och lerblandade Kimmeridgejorden som givit Chablis dess speciella karraktär. Den innehåller samma förhistoriska ostronskal som finns i Dorset på andra sidan kanalen och som gett den dess namn. Mineralerna gör den havsbesläktad och inte för intet så passande till skaldjur. I chablisvinerna får endast en druva ingå, Chardonnay – här kallad Beaunois.

I Chablis finns även två olika skolor vid tillverkningen. Antingen lägger man vinet på fat eller på rostfritt stål. Vinerna blir totalt olika och det hela styrs av tycke och smak. Vill man bevara mineralerna rena eller förstärka dem med fat. Personligen kan min smak variera. Ibland kan det vara njutbart att dricka en fatlagrad chablis där syrorna mattats av, lika väl som en ren ståltankschablis kan vara vansinnigt upphetsande! Det ena ska inte utesluta det andra.

Jean-Marc Brocard har inte mindre än tio stycken listade i systembolagets ordinarie sortiment. Det kan vara intressant att prova de olika kvalitetsstegringarna;

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 1999, 5588, 99 kr
Frisk, lätt ungdomligt fräsch med tydliga mineral, citrus och gröna äppeltoner. Ett vin att ha hemma på lut.

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2000, 5595, 145 kr
Vieilles Vignes står för gamla vinstockar. Ofta över tjugo, trettio år, ibland dubbelt så gamla. Det ger vinet ett större djup och ofta en längre lagrings potential.
Underbara toner av sälta, mineraler samt en lätt rökighet. Ett vin som vinner på lagring!

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 1999, 5587, 175 kr (premier cru)
Kryddigt muscot blandad med höstfrukter samt förförisk mandel

Chablis Grand Cru Les Clos 1999, 5582, 299 kr (grand cru)
Välbalanserad våg av härligt frisk citrus och mineral på ena sidan och med en svulstig, bastant lätt rökig smörorgie på den andra. Avslutet får mineralerna att väga över och klunken avslutas ren, fräsch men med en underliggande fyllighet. Ett vin att ta till den fint anrättade fisken.

Brocard har även tagit till vara, de angränsande områdena runt Chablis. De har samma jordmån men hamnade utanför vid gränsdragningarna. Ett av vinerna, Jurassique Chardonnay, 5688, 89 kr, kom redan förra året och blev snabbt en favorit.

Nu tar de ett steg till och blir först med en Bag-in-Box.
BiB Jurassique Chardonnay, 5688.
Inte bara det, de har lyssnat till bl.a. undertecknads kritik om frånvaron av datummärkning.
Precis som jag skrev i Bag-in-Box testet har boxen sin stora fördel i hållbarheten. Men det vi inte kan styra är NÄR den kom till butiken. Likt en liter mjölk måste vi veta när den kom till för att garantera fräshheten.

Den första siffran anger tappningsår och månad och den andra är satt till fem månader senare; ex 0203-0208
Vi får hoppas att detta banar väg för att fler väljer att datummärka boxen i fortsättningen. Glöm inte att det är vi/ni som bestämmer vad som ska komma ut.

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam