HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Vitt friskt vin från Bourgogne

Klicka på pilen för att läsa mer

Visst är det gott med ett lätt och uppfriskande vin före maten eller till färska skaldjur. Många tror att ett lätt vin smakar lite, vilket många gånger är sant, men inte alltid. Jean-Marc Brocard lyckas kombinera kraft och elegans genom att framhäva den mineralkaraktär som jordmånen erbjuder.

Vinet i fråga är Jurassique, som tagit sitt namn från den typ av kalk som dominerar jordmånen och även sätter sin tydliga karaktär på vinet. Jurasique är nämligen även namnet på den tidsera då marken bildades, på svenska talar vi om den som juraperioden. Producenten Jean Marc Brocard har gjort sig mest känd för sina chablisviner av hög kvalitet. I Bourgogne är chardonnay kung bland de vita druvorna. Chardonnay är en druva som många förknippar med gyllengula, smöriga och kraftiga viner men det är inte hela sanningen. Chardonnay kan nämligen liknas mest vid ett blankt papper för vinmakaren. Druvan präglas mycket av var den har vuxit och hur den hanteras i vineriet.

Skörd och vineifiering
Druvorna, som kommer från odlingar precis utanför gränsen till chablis, skördas för hand i slutet på september för att sedan pressas och jäsas. Endast naturlig jäst används för att inte påverka vinets smak. Efter avslutad jäsning lagras vinet på sin jästfällning i flera månader för att ytterligare tillföra finess och karaktär. Kännetecknande för alla viner från firman Brocard är att endast ståltank används för att minsta möjliga mån påverka druvan och jordmånens egna smak.

Jean-Marc Brocard
Få producenter har gjort sig så kända i Sverige, och andra delar av världen, för sina chablisviner som Jean-Marc Brocard har. Hans filosofi att framhäva det som fransmännen kalla för terroir är knappast unik, men få har drivit det till sin spets som han har. Mer om honom finns att läsa i artikeln ”Med fokus på terroir” här på vinguiden.

Jurassique 2002, AOC Bourgogne Blanc
Klar vit färg med grön nyans och medelhög intensitet.
Ren, intensiv, mineralig doft med fruktiga toner av fläder, citrus och äpple.
Torr, lätt, ung smak med bra syra, balanserad alkohol och fruktiga aromer av citrus och mineral.
Medellång eftersmak.
Bra!!
Serveras vid en temperatur av ca12 grader Cessius som aperitíf, till lätta skaldjur eller chevréost.

Tips!
Servera gärna vinet i karaff, det ser trevligare ut, vinet mår bra av att luftas och det blir dessutom lättare att hålla koll på åtgången.

Jurassique 2002, AOC Bourgogne Blanc
Artikelnummer 5688
Pris 339 kr

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, Kjörlings Dryckeskonsult
Bild: Vinguiden.com