HEM

Prosecco

Prosecco är det bubblande vinet från norra Italien som slagit världen med häpnad. Och detta för den enorma försäljningsframgång vinet har. Först ut var den nordiska marknaden, men nu visar det sig att vinet hittat ut till många andra länder, där både USA och flera länder i Asien tagit till sig det lätt sötaktiga mousserande vinet.

Vinet symboliserar den del av det lättsamma italienska livsstilen, något som ligger till grund för exportframgångarna. Men i takt med att kunskapen växer, hittar vi också nya användningsområden för vinet. Och framför allt, vi ser att det finns en större bredd än vad vi från början uppfattade.

Klicka på pilen för att läsa mer

150 prosecco på Vinguiden

Just nu finns 150 stycken prosecco att beställa. Nedan finner du de mest populära på Vinguiden, vill du se samtliga prosecco? Klicka här.

Populära prosecco

Vad är prosecco?

Prosecco är ett mousserande vin från nordöstra Italien, från regionen Veneto. Bubbelvinet är ursprungsbetecknat vin vilket innebär att det får tillverkas endast inom ett avgränsat område. Dessutom under en strikt reglering kring bland annat vilken druva som får användas.

Prosecco är gjort på en metod som kallas tankjäsning, charmatmetoden eller ibland cuve close. Den innebär i korthet att vinet får sin andra jäsning, då bubblorna bildas efter att man tillsatt socker och jäst, på stora, temperaturreglerade ståltankar. Temperaturen går aldrig över 20 grader. Detta för att bevara så mycket frukt och frisk karaktär som möjligt. Här ligger vinet upp till två år innan det buteljeras.

Proseccodruvan Glera

Sedan 2009 kallas denna druva Glera, tidigare gick den under namnet Prosecco. Anledningen till namnbytet var att man ville stärka Proseccovinets ursprung och inte riskera att det blandades ihop men annat bubbelvin med namnet Prosecco på etiketten.

Glera är relativt neutral i sin karakteristik men har hyfsat hög syra och bra med frukt. Ursprunget är troligen kring byn Prosecco i närheten till Trieste i östra Italien. Den odlas nästan enbart i Verona där det faktiskt också görs en del stilla vin på druvan.

Var tillverkas proseccon?

Det mousserande vinet prosecco tillverkas i Italiens nordöstra del, i regionen Veneto. Runt om tillverkas annat mousserande vin, men dessa få alltså inte kallas sig prosecco sedan en tid. Proseccon är nämligen ursprungsbetecknad och kan endast komma från områden kring staden Treviso i Veneto.

Det mest kända området för proseccoproduktion är Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene som också är ett DOCG, alltså har den högsta klassningen för viner i Italien.

Är proseccon alltid söt?

Mycket av den proseccon som når ut på den internationella marknaden har gärna en sötaktig ton. Detta är en av anledningarna till att det bubblande vinet från norra Italien slagit så väl ut bland konsumenter. Priset, ofta i mellan eller det lägre segmentet, är en annan trolig orsak till framgångarna.

Samtidigt har vinet kritiserats för att vara för sött, men då inte sött i vanlig mening, utan att det ofta uppvisar en sötaktig karakteristik som bryter lite mot normen när det kommer till mousserande viner som ofta föredras torra. Men långt ifrån all prosecco är sötaktig, det finns torra varianter som nu dessutom börjat uppmärksammas stort, också i internationell vinpress.

Proseccon tillverkas i pärlande stil eller med mer bubblor. Den kallas då frizzante respektive spumante vilket också skrivs på etiketten. Däremot är det inte alltid lätt att veta om proseccon är torr eller halvtorr då begreppet brut (torr) är flexibelt.

Idag kommer proseccon i tre stilar:

Brut – torr till halvtorr med en restsockerhalt på max 12 gram socker per liter. Här har alltså producenten stor valfrihet när det kommer till den sötaktiga tonen. För konsumenten blir indikationen brut därmed en smula svår att begripa

Extra dry – halvtorrt bubbel med en restsockerhalt på mellan 12 och 17 gram socker per liter. Detta är den vanliga, traditionella stilen och som varit normgivande för proseccon internationellt.

Dry – halvtorrt till halvsött vin med en restsockerhalt på mellan 17 och 32 gram liter. Denna variant är allt mer ovanlig.

Mat som passar till proseccovinet

Traditionellt har proseccon ofta konsumerats som aperitif, innan maten eller kanske på en solig terrass med adriatiska havet i bakgrunden. Och som sådant har det varit och är fortfarande förträffligt. Men i takt med att vi lär oss mer om proseccon, provar nytt och upptäcker att det finns en stor spännvidd, både när det kommer till komplexitet, syrliga toner och sötma, hittar vi också delvis nya användningsområden.

Den torra varianten går utmärkt som aperitif, men har den mer smakrikedom och en ton av komplex karaktär, är den att föredra till tillagad mat i form av stekt fisk med fruktsyrliga inslag. Bubbel generellt vinner ofta på att bli serverad till mat så att man kan fånga upp dryckens samtliga nyanser.

Den lite mer sötaktiga proseccon är förträfflig som buffédryck eller till picknick om korgen är fylld med lättare charkuterier som salami, bresaola, parmaskinka och ostar. Till en sallad på räkor eller kyckling är proseccon med liten sötma också ett utmärkt alternativ.

Det söta och mycket ovanliga varianten är att föredra till enklare, bäriga varianter, gärna med nötiga inslag.