HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Portvin och Vinho Verde i Portugal

Klicka på pilen för att läsa mer

Portugal har mycket att bjuda på i vinväg. Allt hinns inte med på samma resa så rikta gärna in dig på exempelvis specialiteter som Vinho Verde eller Portvin, eller välj ut en region som du tycker verkar intressant.

Vinho Verde
Det friska, lätta ”gröna vinet” tillverkas i Portugals nordöstligaste del i vindistriktet Minho. Naturen i denna del av landet är vacker på ett dramatiskt sätt med klippor som störtar ner i havet. Att det heter vinho verde betyder inte att vinet är grönt utan hänvisar till att det tillverkas av unga, inte fullt mogna druvor. Färgen kan vara både vit och röd, men det är den vita varianten som vunnit mark över hela världen. Smaken karaktäriseras av en ung, lätt och sprudlande smak som gör vinet mycket lättdrucket och perfekt att svalka sig med under varma sommarkvällar.

Besök exempelvis Quinta da Aveleda som är Portugals största producent av Vinho Verde. Vid ett besök på vingården tar man sig till Penafiel några mil utanför Porto. Till vinproduktionen har man även adderat en ostfabrik så förhoppningsvis bjuds även goda ostar till provsmakningen av vinet. Man producerar både rött och vitt vinho verde så passa på att prova några röda varianter också, exempelvis Charamba, som även finns på Systembolaget. När provsmakningen är klar kan en promenad i vingårdens intilliggande tropiska park rekommenderas.

Portvin
Portvinets ursprung finns i staden Porto i landets nordöstra del i distriktet Douro. Engelsmännen upptäckte tidigt portvinets kvaliteter, 1678, och tog det genast till sina hjärtan. Amerikanerna började ungefär samtidigt med landets självständighetsförklaring 1776 att importera vinet som snabbt blev mycket populärt. Portvin passar utmärkt både som aperitif innan maten eller efter maten. Nötter och ostar som stilton eller gorgonzola passar fint till.

Quinta de Pancas
Men, Portugal har mer att bjuda på än portvin och vinho verde. Ett tips för den verkligen vinälskaren är att åka till Quinta de Pancas, en av världens mest kända vinproducenter i Alenquer-regionen. Alenquer ligger ungefär 45 kilometer norr om Lissabon. På vingården, som är ägd av samma familj sedan 1400-talet, produceras viner av mycket hög kvalitet. Den långa traditionen blandat med den moderna framställningen borgar för detta.

Vingården anordnar vinkurser på olika nivåer. I kurserna ingår även lunch och husets eget vin. För att delta måste man anmäla sig på Tel: 263 732 478 eller Mail: vinhospvq@mail.telepac.pt. Företag kan även hyra hela stället för möten, konferenser och liknande.

Mer information kan du få på Portugisiska Turistbyrån:
www.portugal.org

Text: Jenny Sandström, Inovit AB
Bild: www.temaresor.se