HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Barone Ricasoli – årets italienska vinhus

Klicka på pilen för att läsa mer

Den prominenta italienska vintidningen Gambero Rosso har utnämnt Barone Ricasoli till årets vinhus 2002. Barone Francesco Ricasoli är mycket nöjd över att hans hårda arbete och kostsamma investeringar för att höja kvaliteten på husets viner nu har lönat sig.

Juryns översvallande motivering lyder:

”Under århundraden har både Brolio, som kanske är den enda riktiga och historiska “crun” i Chianti, och familjen Ricasoli varit förknippade med den mest nobla och traditionella vintillverkningen i chiantiregionen. I början av 1970-talet var familjen tvungen att sälja varumärket, men 1993 kunde Francesco, den senaste arvingen av Ricasolifamiljen, åter värna om familjens egendom genom att ta över kontrollen igen. Därigenom antog han den ”omöjliga” utmaningen att låta drömmen åter gå i uppfyllelse, vilket han framgångsrikt har lyckats med!

Brolio har fantastiska vingårdar, mängder av ekfat som inreder vinkällarna, ständig förbättring av vinerna, ett framgångsrikt team i vingårdarna och laboratoriet. Främst måste vi dock tacka Francesco Ricasoli för att han nu är tillbaka med en ledande roll på Brolio och inom den italienska vinvärlden. Med dessa faktorer i åtanke utser guiden för italienska viner – Gambero Rosso – Barone Ricasoli till ”Årets vinhus 2002”. Om man är född under en lysande stjärna, kan även det mest omöjliga bli verkligt: Brolio är tillbaks på toppen!”

– Anledningen till att Gambero Rosso utnämnde oss till årets vinhus 2002 är troligtvis att vi under några få år, från 1993 och framåt, haft en riktig renässans i kvalitetsförbättringen av vinerna och i produktionsmentaliteten, säger Barone Francesco Ricasoli i en kommentar. Det är en stor utmaning att återupprätta ett namn på det här sättet. Många skulle nog ha valt att producera under ett nytt namn istället, fortsätter han.

När Vinguiden.com i somras besökte Barone Ricasoli i Toscana förstod vi att mycket hårt arbete och stora investeringar lagts ned på kvalitetsförbättringen men vad återstår?

– Vi fortsätter att fokusera på en riktigt hög kvalitet även för nästkommande årgångar. Castello di Brolio 1999 som kommer att släppas nästa vår blir ännu en hit. Kvaliteten är till och med bättre än för -97:an och –98:an. Att behålla och till och med öka den höga kvalitetsnivån är ett svårt jobb som handlar mycket om fina justeringar, säger Barone Francesco Ricasoli.

Vi ser fram emot Castello di Brolio 1999 men innan dess får vi passa på att smaka de båda ”vinnarvinerna” Castello di Brolio –98 och Casalferro – 99 som kommer att finnas på Systembolaget från och med 1 april 2002.

Text: Jenny Sandström
Svensk översättning av motivering: Arvid Nordquist Vin & Sprithandel
Bild: www.ricasoli.it

På Systembolaget:
1998 Castello di Brolio Chianti Classico
art nr 22305, 235:–
art nr 22305, 535:– 1500 ml

1999 Casalferro
art nr ännu inte klart, 235:–