HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Monopolanalys

Klicka på pilen för att läsa mer

Vintern 2006 gav både rikligt med snö och extra försäljning av rusdrycker. Om det finns ett samband är svårt att se, men vinter OS i Turin kan ha medfört extra försäljning av maltdrycker.

Systembolaget ökade sin försäljning, under perioden januari till april 2006, av alla sina varuklasser; Sprit (+1,1%), Vin (+4,7%), Öl (+6,2%), Cider och blanddrycker (+4,9%).

Penfolds Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet är den mest sålda rödvinsflaskan. Bland röda boxviner toppde Chanet Cabernet-Syrah.

Lindemans Chardonnay Bin 65 har störst försäljning bland vitvinsflaskorna – och Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc leder försäljningsligan bland vita boxviner.

Att försäljningen totalt ökat tror Systembolaget beror på minskad så kallad resandeinförsel, och att hushållens disponibla inkomster ökat.

Monopolanalys
Systembolaget har genomfört en undersökning som de kallade ”Systembolagets lilla monopolanalys”. 60 000 personer har gjort testet. Analysen var ingen opinionsundersökning, utan syftade till att skapa eftertanke kring frågan om att alkoholmonopolet har många bottnar.

50 procent av de som genomfört testet svarar att det inte alls är viktigt att köpa vin i mataffärerna – endast 15 procent tycker det är viktigt, eller mycket viktigt.

89 procent tycker att det är mycket viktigt att det är noggrann ålderskontroll vid alkoholförsäljning – 2 procent tycker det inte alls är viktigt.

Vill du själv göra testet: klicka här >>

Av Magnus Bergquist