HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

La Rioja Alta – En vinfirma med traditioner

Klicka på pilen för att läsa mer

Hela norra Spanien präglas av förändring, nytänkande och nya-världentrend. De största förändringarna har skett i Castilla y León men även i Rioja och Navarra. En vinfirma som inte låter sig påverkas av de nya trenderna är La Rioja Alta. Sedan firman grundades 1860 har de värnat om en hög kvalitet på samtliga av sina viner.

Traditionellt har vinerna i norra Spaniens röda viner varit dominerade av ekfatsaromer medan La Rioja Alta S.A alltid har premierat frukten i vinerna. Vinfirmans historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Firman grundades 1890 i Barrio de la estación. Tillsammans med fransk kompetens importerades 33 jäskar i ek tillsammans med hela 3500 ekfat från Bordeaux, som då härjades svårt av vinlusen. Även Rioja härjades ett par år senare svårt av vinlusen, varvid många drömmar gick i stöpet. Tack vare stora investeringar i nyplanteringar av ympade vinstockar lyckades La Rioja Alta S.A. överleva Phylloxera.

Utveckling och modernisering
Trots den trend som nu dominerar Spanien har La Rioja Alta S.A. inte låtits sig påverkas. Under de senaste årtionden har dock en mängd ny teknik investerats i, inte i syfte att förändra utan snarare att säkerställa kvalitet. Redan på femtiotalet kom den första buteljeringsmaskinen med kapacitet för 1000 flaskor i timmen, vilket var mycket modernt då. Rostfria ståltankar har ersatt de stora ekfat som tidigare använts till fermentering. Nya vingårdar har investerats i och därtill även ny vinifieringsanläggning med lagrings utrymme för 25000 ekfat. De senaste tio åren har även ståltankar med vertikala druvpressar förvärvats. Dessa ger mycket bra precision samtidigt som gravitationsprincipen kan ha följas. Det stora antalet pressar gör det möjligt att vinifiera de olika vingårdslägena och dess druvor separat.

Vinerna
Inga förändringar i stil för vinerna i La Rioja Alta –serien. Men de har fler strängar på sin lyra, Vingården Torre de Oña S.A. är förvärvades för snart tio år sedan och producerar ett rött vin i mer modern stil. I Rias Baixas görs vinet Lagar de Cervera som är ett vitt lätt vin väl lämpat till skaldjur. Även i Ribera del Duero har vinfirman intressen. Undertecknad har den här gången provat de klassiska riojorna samt den mer moderna Baron de Oña. Samtliga viner bör luftas och kan utan problem lagras ytterligare tre till fem år.

Viña Alberdi Reserva 1998 (no 6080-01, 99 🙂

Klar röd färg med tegelnyans och medelhög intensitet
Ren utvecklad elegant doft av röda bär, mogen frukt och vanilj.
Torr medelfyllig smak med balanserad syra, utvecklad frukt, balanserad tannin och alkohol.
Lång eftersmak.
Bra!

Viña Arana Reserva 1995 (no 6918-01, 134:-)

Klar djup rubinröd färg
Ren utvecklad och komplex doft av röda bär, mogen mörk frukt och vanilj.
Ren, utvecklad och elegant smak med aromer av plommon, vanilj, choklad samt balanserad syra, tannin och alkohol.
Lång eftersmak.
Mycket bra.

Viña Ardanza Reserve 1995, (no 6820-01, 165:-)

Ren tegelfärgad med hög intesitet
Ren intensiv doft med viss ekfatskaraktär och inslag av mörka bär samt körsbär.
Torr, fyllig smak med markerade tanniner och syra samt balanserad alkohol. Mörk frukt, plommon chokladtryffel kännetecknar aromerna.
Lång eftersmak
Bra!

Barón de Oña Reserva 1996 (no 2657-01, 125:-)

Klar tegelfärgad nyans med hög intensitet
Ren intensiv, ung men komplex doft av mörk frukt, ekfat, choklad och viss kaffeton.
Torr fyllig smak med bra frukt, ekfatskaraktär, syra och tannin.
Lång eftersmak.
Mycket bra.

Text: Andreas Kjörling Dryckeskonsult
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam