HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Ta ingen skit!

Klicka på pilen för att läsa mer

Grynet, eller Elin Ek som hon heter, har lärt en hel generation svenskar att ”ta ingen skit!”.

Målgruppen för hennes program i SvT har varit barn och ungdomar i högstadieåldern.

Detta borde göra att framtidens konsument kommer vara en mer krävande person än dagens. Människor som tidigt lär sig att stå upp för sin sak, och kräva sin rätt, kommer troligtvis inte bli lika lättledd skara som dagens unga och medelålders svenskar.

Det kan alltså bli så att när nittiotalisterna vuxit upp kommer de våga klaga på restaurangmaten. De kommer säga till om rödvinet serverats för kallt och de kommer vägra köpa kycklingfiléer som handlarna sprutat in 20% vatten i.

De kommer troligtvis inte kalla folk av annan hud eller hårfärg för invandrare. Förhoppningsvis har de vuxit upp i en multikulturell miljö, och reflekterar inte över sådana detaljer.

Om de har upplysta och moderna föräldrar kommer de inte uppfostrats till att bli typiskt rosa flickor och blå pojkar. Utan deras föräldrar har låtit barnen förstå att det är okej för en pojke att visa känslor, och för en flicka att ta plats i klassrummet.

Den unga generationen kommer troligtvis vägra ställa upp på att betala ett antal miljoner kronor för att få en bostad på en ort där jobb och kultur finns. De kommer förhoppningsvis genomskåda bluffen som lobbyisterna inom bank- och mäklarbranschen lurat i dagens unga – att det är bra att ”äga” sin bostad. Fastän alla vet att det är bankerna som äger dem.

De kommer titta allt mindre på teve, för de har tröttnat på reklam och trivialiteter. Istället kommer de kräva interaktivitet och upplysning.

Sverige skulle alltså kunna se mycket annorlunda ut på 2010-talet. Tuffa självständiga unga människor som vägra iklä sig modehusens uniformer. Som kräver att allt som köps i butikerna ska vara giftfritt och KRAV-märkt. Som inte är homofoba eller invandrarfientliga – för den typen av uttryck kommer vara hopplöst omoderna och tillhöra deras töntiga föräldrageneration.

Framtidens män kommer troligtvis inse fördelarna med jämlikhet mellan könen. Detta inte minst på grund av att många män i framtiden tyvärr inte lika automatiskt som för tidigare generationer kommer kunna iklä sig familjeförsörjningsrollen. Någonting som naturligtvis är beklämmande, men som ändå kanske kommer ha detta goda med sig.

På samma sätt som de vita i Nord Amerika på 1700-talet inte kunde tänka sig driva produktion utan slavar. På samma sätt tror dagens globala företag att de inte kan driva sina företag utan ”stöd” av billig arbetskraft, och lättledda konsumenter.

Eftersom företagen, då som nu, tjänar på att det finns en förhållandevis stark medelklass kommer de snart komma underfund med att någon måste kunna ha råd att köpa deras produkter. Och ju fler dessa är, desto bättre för företagets finanser.

För Grynet har rätt – vi ska lära oss att ”ta ingen skit”. Om skiten så kommer från politiker, företagsledare, lobbyister, media, eller din alldeles egen restaurang på hörnet.

Av Magnus Bergquist