HEM

Q & A om vatten

Klicka på pilen för att läsa mer

Frågor och svar om mineralvatten

Är det skillnad på vatten och vatten?
Ja, till och med vatten som inte är smaksatta skiljer sig mycket åt i både smak och doft. Det beror på innehållet och balansen av olika mineraler, liksom mängden kolsyra. Även hur vattnet förpackas kan påverka smaken, liksom naturligtvis vid vilken temperatur det serveras.

Vilken temperatur ska vatten ha när det serveras?
Ett vatten av bra kvalitet kan serveras i rumstemperatur eller något svalare. Om det serveras kallare, framträder inte vattnets naturliga smaker. Kolsyran har också en tendens att bli kraftigare och aggressivare vid kraftig kylning.

Vad innehåller ett mineralvatten?
Det innehåller magnesium som tros skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, kalcium som bygger upp benstommen, natrium som har en blodtryckshöjande effekt och kalium som balanserar natriumhalten i kroppen. Mineralvatten ger dock endast ett litet tillskott av mineraler, bara någon procent av det rekommenderade dagsbehovet. Däremot påverkar mängden mineraler vattnets smak.

Vilket mineralvatten är bäst?
Det är naturligtvis en smaksak. Vid t ex vinprovningar eller gourmetmiddagar är det bra med ett lätt kolsyrat vatten, för det rensar smaklökarna på ett bra sätt. Det ska inte heller vara smaksatt, för då kan smaken skära sig med vinsmaken. Ett stilla vatten är också bra när man vill att måltiden ska stå i centrum. Som sällskapsdryck passar smaksatta vatten bra. Om man har blivit rekommenderad av sin läkare att minska på saltet av hälsoskäl, bör man undvika mineralvatten med hög natriumhalt. Hårda vatten (med högt innehåll av kalcium och magnesium) kan även förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?
Vi behöver få i oss 2-3 liter vätska per dygn och en del av vätskan får vi från det vi äter, t ex frukt och grönsaker. Det innebär att vi behöver tillföra ca 1,5-2 liter vatten per dag.

Varför ska man dricka så mycket vatten?
Kroppen består till 70% av vatten och den nivån måste upprätthållas för att vi inte ska bli uttorkade. Vattnet fyller många funktioner i kroppen: det absorberar och transporterar näring, smälter maten och sköter cirkulationssystemet. Det bygger upp vävnad, transporterar bort slaggprodukter och håller kroppstemperaturen i balans.
Om man inte dricker tillräckligt, kan man drabbas av symtom som matthet, hjärtklappning, yrsel, illamående, huvudvärk och muntorrhet. Om man dricker stora mängder vatten kan man även förebygga magont, rygg-, nack- och huvudvärk, stress, depression, högt blodtryck, högt kolesterolvärde samt fetma.
Det är bra att välja ett hårt vatten (som innehåller mer kalcium och magnesium) för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Blir man smal av att dricka mycket vatten?
Blodet flyter trögare vid uttorkning. Det försvårar transporten av fett till musklerna där det kan förbrännas. Man kan också känna sig hungrig för att man druckit för lite och det kan leda till onödigt småätande. Vätskebrist kan även påverka hjärnans signalsubstanser så man känner sig deppig och kanske börjar tröstäta. Vatten motverkar detta.

Vad betyder egentligen naturligt mineralvatten?
Det är ett grundvatten som enligt reglerna kännetecknas av sina ursprungliga egenskaper. Det ska vara stabilt, det förpackade vattnet ska vara identiskt med vattnet i den ursprungliga källan. Det ska finnas ett naturligt skydd kring källan och vattnet får inte överskrida vissa gränsvärden som kan ha skadlig effekt på hälsan. Den enda godkända tillsatsen är kolsyra. Innehållet ska var noggrant kontrollerat av Svenska Livsmedelsverket för att bli godkänt som naturligt mineralvatten vid källan.

Vad betyder artesisk?
Det betyder att vattnet sprutar upp ur källan av egen kraft. Uttrycket artesisk kommer från grevskapet Artois i Frankrike, där man vid borrning år 1126 hittade vatten med självtryck. Det är relativt ovanligt med artesiska källor som ger gott vatten i Sverige. Det finns artesiskt vatten i många svenska dalbottnar, men vattnet är inte bra på grund av att det ligger sjöar, myrmarker och vattendrag i närheten som påverkar smak och kvalitet negativt. Det finns därför bara ett fåtal artesiska källor i Sverige som ger ett rent och smakfullt mineralvatten. En artesisk källa ger ett naturligt skydd för vattnet, ett mått på hur stor kapacitet källan har och ett vatten som är i ständig rörelse.

Text: Nicklas Lindblad
Bild: Malmberg Original Water AB