HEM

Ripasso

Amarone light kallas den, inte helt oförtjänt, för det är vad det handlar om. Ett vin som påminner om amarone, är lite lättare i stilen och som produceras i samma trakter, alltså regionen Veneto i nordöstra Italien. Men visst, ripasso är mer än så.

Det är dels en metod, dels en vintyp och som sådan historiskt, för det har varit ett sätt att få ett ganska enkelt vin att bli kraftigare, mer smakintensivt och komplext, helt enkelt. Det handlar om smart vintillverkning.

Klicka på pilen för att läsa mer

Populära ripassoviner

Vad är ripasso?

Ripasso är en tillverkningsmetod för vin som går ut på att ett vin jäser en andra gång i jästrester från ett annat kraftigare vin. Tanken är att man som vinproducent vill utnyttja just dessa druvrester för att ge det lite lättare vinet en kraftigare, mer smakintensiv karaktär.

Metoden är vanlig i Veneto i norra Italien där man bland annat gör det kraftiga vinet amarone. Det är just i jästresterna från amaronevinet, vinproducenterna låter sitt enklare Valpolicella-vin jäsa en andra gång i. Vinet, som har samma namn som metoden, ripasso, får en kraftigare karaktär som för tankarna till amarone, dock i enklare, lättare form.

Mellan billigt och dyrt vin
Eftersom tillverkningsmetoden är billigare än när det ska tillverkas amarone, blir priserna därefter. Samtidigt är viner, av förklarliga skäl, dyrare än de enklare Valpolicellavinerna, då produktionskostnaden är dyrare.

Det går att hitta denna vintyp och metod runt om i världen, men det vanliga är att vi, med all rätt, förknippar den med Veneto. I synnerhet blir detta tydligt på den svenska marknaden där i princip allt vin tillverkat på ripassometoden kommer från denna trakt i nordöstra Italien.

Druvor i ett ripassovin

Ripassovinet är rött och tillverkat på de traditionella druvorna i regionen Veneto. Det handlar om Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara, alltså samma druvor som finns i ett klassiskt amaronevin. Enstaka producenter använder den nyfunna, historiskt sett omnämnda druvan Oseleta, i sitt röda vin.

Oseleta är en druva som upptäcktes i vingården i början av 1980-talet och som man förstår var en gammal druva i Veneto, men som höll på att försvinna. Idag är den att betrakta som en av de främst. Den odlas ännu på inte fler än 50 hektar.

Mat som passar till ripassovin

Vin på ripassometoden är gärna doftintensivt och har en relativt kraftig smak, det kan finnas en del restsötma i vinet, men nästan aldrig över tio gram. Detta gör att maten som ska ätas till vinet gärna får ha en liten sötma, antingen i den huvudsakliga råvaran eller bland tillbehören.

Klassiska rätter till ripassoviner är vilt eller lamm med kraftiga tillbehör, vitlöksmarinerat, ugnsbakat, grillat eller som grytor. Vill man ha nötkött till, är det en fördel om vinet serveras lite svalare, kanske 16 grader, ett perfekt sätt.