HEM

Vinet till Sushi – Wildboar’s Rock!

Klicka på pilen för att läsa mer

Vitt till fisk och rött till kött. En klassisk regel från förr som väl knappast någon funderar på idag.

Det finns åtskilliga bra vita som smyckar en köttbit, lika väl som ett rött vin mycket väl kan dyka upp tillsammans med fisk.

Sushi
Men sushi har länge vart ett problem. Det är mest ett ljust öl som kan tyckas matcha de råa japanska läckerbitarna.

Men sedan den första april i år har det anlänt en stor gul bag in box på Systembolaget. Tre liter rieslingvin – med ett mustigt vildsvin på kartongen. Wildboar’s Rock Riesling Classic 2005 (5322-08).

Det här vinet fungerar som alla rieslingviner ihop med nästan allt ur fisk- och skaldjurstunnan – lax, hummer, eller bara som en aptitretare före under och efter maten. Även sushi med den sötsyrliga ingefäran och den brutalt heta wasabin släcks med den här treliters lådan.

Riesling är en av vinvärldens klassiska druvsorter – med en karaktär av uppsträckta mineraler och nyanserad fruktighet.

Vildsvin i vingården
Wildboar betyder ”vildsvin” – vilka är vanligt förekommande på vingårdarna på kontinenten. Vildsvin har ett extremt bra luktsinne och är mycket impopulära hos vinodlarna. Det går knappast att beskylla vildsvinen för att vara vinkännare men definitivt som vindruvskännare. Med stor precision hittar de genast de bästa och mest mogna druvorna som de sedan äter upp. Vinodlarna kan vittna om hur vildsvinen utan problem känner skillnad mellan olika druvsorter och att de helt klart har sina tydliga favoriter.

Vildsvin i Sverige
Vildsvinet är efter tvåhundra års frånvaro åter tillbaka i de svenska skogarna. Arten har en lång historia i Sverige som började för mer än 8000 år sedan. Vildsvinet utrotades och uppgick i tamsvinsstammen, men återinfördes i hägn. Efter rymningar under 1970- och 80-talet har de på nytt fått fäste i vårt land. Stammen har ökat snabbt i sydöstra och södra delen av Sverige.

Vildsvin är skygga och och ses sällan i dagsljus. Spåren de lämnar efter sig är lättare att upptäcka. De bökar i marken i jakt på ätbara växtdelar, skrubbar sig mot träd och sölar sig i lergropar.

I vissa områden kan deras aktivitet leda till skador på träd och grödor. Men bökandet gynnar också spridningen av många växtarter och kan leda till en snabbare näringsomsättning i skogsmarken.

Av Magnus Bergquist

Källa om Vildsvin: Svenska Jägarförbundet