HEM

Systembolaget i förändring

Klicka på pilen för att läsa mer

Systembolagets vision är ”att skapa en god dryckeskultur, där alla kan njuta av våra drycker utan att skada sig själv eller andra”. Affärsidén är att ”sälja alkoholdrycker och leda utvecklingen av god dryckeskultur. Vi ska överträffa kundens förväntningar genom att ständigt utveckla sortiment, kunnande, service och ansvar”.

Systembolagets mål är att bli Sveriges bästa detaljhandelskedja. Genom en rad förändringar som syftar till att följa med i tiden och vara lyhörda för kundernas behov och önskemål ska de, utan att göra avkall på sitt sociala ansvar, genomföra detta omfattande projekt. Några förändringar är endast en fortsättning eller förstärkning av hur man tidigare jobbat medan andra är mer anmärkningsvärda.
Förändringarna består bland annat av följande:

– Fler självbetjäningsbutiker.
– Butiker med nytt utseende.
– Specialbutiker.
– Bättre service och rådgivning.
– Fler butiker.
– Lördagsöppet.
– Förlängning och samordning av öppettider.
– Utveckling av ny typ av butik för mindre orter.
– Satsning på en god dryckeskultur.
– Bättre på att inspirera och informera.
– Säkerställning av en fortsatt hög kvalitet på råvarorna.
– Fortsätta erbjuda ett av världens största sortiment.
– Förstärkning och kvalitetssäkring av ålderskontrollen.
– Framhållande av god smak och kvalitet istället för volym och styrka.
– Arbeta målinriktat med information om riskerna med alkohol.

Butiksmiljön förändras
Under år 2000 öppnade Systembolaget sex testbutiker med olika utseende och profiler. Efter att ha genomfört omfattande kundundersökningar om hur kunderna uppfattade butikerna beslutade man vilka förändringar som skulle ske. Resultatet blev: självbetjäning, nytt utseende i butikerna med en personligare känsla, varma färger, ljusa material och en mjukare belysning. Allt för att kunderna ska känna sig så välkomna som möjligt. Målet är att det stora flertalet butiker ska vara ombyggda till självbetjäning före år 2005. Ett lägre hyllsystem ska göra att man som kund snabbt får en överblick i butiken. Dessutom ska det bli lättare att hitta rätt vara genom ett system med bilder, färger och skyltar. Varorna kommer att exponeras tydligare med nya montrar, bättre belysning och en mer öppen butiksmiljö. I butikerna kommer även att finnas en IT-terminal så att man kan söka i sortimentet på egen hand. Personal kommer att finnas till hand vid en speciell mötesplats i butiken så att man kan få information och råd.

Utbildning och specialbutiker
Man utvecklar dessutom specialbutiker med ett mer skräddarsytt sortiment. Idag är Filbytergallerian i Linköping och Vinbutiken i Hötorgshallen i Stockholm klara som specialbutiker. Dessa har ett utvalt sortiment av främst vin och Fulytergallerian har dessutom en egen vinkällare. Man satsar ännu mer på utbildning av personalen genom provningar, utbildningspaket, kurser och studieresor. 172 av de anställda har erhållit Higher Certificate, en utbildning i varukunskap som ges av det oberoende Wine & Spirit Education Trust i London. Sju personer innehar Diploma, den näst högsta titeln som finns inom dryckesområdet. Man har infört utnämningen ”Årets vinbutik” för att lyfta fram butiker som utmärker sig som ett föredömme för andra.

Fler butiker
Oavsett var man bor i Sverige ska man ha en systembutik i närheten. Därför bygger Systembolaget fler butiker i hela landet. Under år 2000 öppnade man tio nya butiker och under 2001 ytterligare sju. Man jobbar också på att skapa ”minibutiker” på de orter där försäljningen sker genom ombud, som exempelvis en lanthandel eller bensinmack. Det innebär att ett litet utbud ska finnas i lager även här. Resten av sortimentet får beställas, precis som tidigare. I Stockholm har man utfört ett experiment med internethandel som nu utvärderas för att se om detta är något som ska införas på bredare front i landet. Efter omfattande kundundersökningar och provbutiker har man nu infört lördagsöppet i hela landet. På flera håll har man utökat öppettiderna och i de butiker som är kvar kommer detta att införas i en snar framtid.

Sprida god dryckeskultur
I Systembolagets nya vision står det att de ska skapa en god dryckeskultur. Det innebär att man kommer att framhäva god smak och kvalitet istället för styrka och kvantitet. ”Men god dryckeskultur kan vara allt från mat och dryck i goda vänners lag, till öl i bastun och sill och nubbe.” säger man i företagspresentationen. För att kunna göra detta satsar man på kunskap hos personalen, självbetjäning samt på sin webbplats som ska vara en källa till inspiration och information. För att visa att man på allvar tar sitt sociala ansvar skall man införa förstärkt ålderskontroll i butikerna och fortsätta arbeta med information om alkoholens skadeverkningar.

Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Källa:
Systembolagets företagspresentation.