HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

En hyllning till skogens konung.

Klicka på pilen för att läsa mer

Från Sydafrika kommer en hyllning till vår svenska skogs konung- Nej inte Carl Gustav, utan älgen. Speciellt framtaget för att matcha kraftiga kötträtter och klassiskt svenskt höstkök med vilt, svamp och bär. Druvorna Pinotage, Cinsault och Cabernet Sauvignon gör vinet till ett kraftpaket som lämpar sig väl till våra rätter.

Vinet heter La Chasse vilket är franska för…Just det, älgen. Druvorna kommer från Western Cape i Sydafrika men har alla mer eller mindre franskt ursprung. Cabernet Sauvignon är, som de flesta vet, en av de stora druvorna i Bordeaux. Cinsault är mest känd i södra Frankrike, inte minst i Rhône och Provence. Pinotage däremot har kommit att bli Sydafrikas egen druva. Den är en blandning av Pinot Noir och Cinsault, som tidigare kallades Hermitage. Namnet är följaktligen en sammanslagning av dessa två till Pinotage. Tillsammans eller var för sig är de alla goda följeslagare till det svenska köket.

Lyckas med köttet
Att lyckas med köttet är inte alltid det lättaste men det finns några knep som kan vara bra att känna till. Allt viltkött, och nöt också för den delen, mår bra av att marineras. Med hela tre liter i en bag-in-box kan man gott unna sig att ta lite till en god marinad. Krydda den gärna med enbär, rosmarin och vitlök. Tillaga köttet i bit då det blir saftigare. En tumregel för att få en saftig och mör stek är att tillaga den på låg värme under lång tid. Då vanliga ugnar inte alltid är att lita på är en järngryta ett mycket bra alternativ. Bryn steken och lägg den på en bädd av rotsaker och marinad. Den låga värmen gör att en stek på ett kilo gärna kan få ta två timmar. Innan steken trancheras är det viktigt att den får vila. Köttsafterna samlas nämligen i mitten på steken, skär man den direkt rinner dessa ut och man får en torr och seg köttbit. Slå in steken i folie och låt den vila i ca 20 minuter så undviks detta, tänk dock på att tillagningen fortsätter i foliepaketet även om man lyft ur köttet ur grytan. Ta därför upp steken i god tid. Tranchera sedan tvärs över fibrerna i lagom tjocka skivor för bästa resultat.

La Chasse 2002, Western Cape
Klar röd färg med hög intesitet och purpur nyans.
Ren, ung något kemisk ddoft med liten frukt av mörka bär.
Torr, medelfyllig smak med balansrad syra, markerade tanniner och alkohol samt viss bärighet med arom av svarta vinbär.
Medellång eftersmak.
Serveras vid en temperatur av ca 18 grader Celsius till grillade kötträtter eller vilt.

Tips!
Servera gärna vinet i karaff, det ser trevligare ut, vinet mår bra av att luftas och det blir dessutom lättare att hålla koll på åtgången.

La Chasse 2002
Artikelnummer 2024
Pris 199 kr

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, Kjörlings Dryckeskonsult
Bild: Vinguiden.com