HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Lär dig olivolja

Klicka på pilen för att läsa mer

Omogna oliver ger en raftigare olja och olja gjord på sent skördade oliver är snällare i sin framtoning. Vad kostar de olika oljorna, vad betyder Fruttato och vilken olja ska man använda? Nu har du chans att få alla dina frågor besvarade.

I hela medelhavsområdet finns ca 600 olika olivsorter, hälften av dem finner man i Italien. för att få en hög och jämn kvalitet blandar man olika sorter och årgångar till bästa möjliga resultat. Då de omogna oliverna utsätts för mycket sol och värme utvecklar de antioxidanter. Desa bibehåller och framhäver olivens smakkaraktär. De mogna oliverna är å andra sidan saftigare och ger en mildarre olja. Eftersom de mogna oliverna ger en större volym är den olivoljan billigare att framställa.

Lär dig merhär på mässan

Fernando di Luca är en av landets främsta känare av olivolja. Han har medverkat i kända tv-program som ”Aspegren mitt i maten” och ”Det gröna guldet”. Med sina många år i branchen ärhan rätt person att fråga. Besök honon i Zeta’s montor och lyssna till hans olivojeskola. Prova oljor från olika skördar i olika stilar. Lär dig att hitta din egen prefeerens och börja använda mer olja hemmet. Det är både godare ockh nyttigare!

Andreas Kjörling, Sommelier