HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Bengt Frithiofsson i oktober

Klicka på pilen för att läsa mer

Kära vinvänner!

Vinmakare är skaparstjälar liksom konstnärer, kockar, kallskänkor och kompositörer. I min växande vinkollektion har jag sex vinmakare att argumentera med. Från Italien, Chile, Sydafrika, Frankrike och Argentina. Ibland ryker vi ihop om skörden, volymen, kvaliteten, faten, etc. Andra gånger är det kontemplativa stunder till bords med vinet i glasen och kreativa samtal om hur man överraskar sina vinvänner i munnen. Med nya dofter och smaker i en gastronomiskt spännande kontrapunkt som slutar i harmoni.

Det är fem killar och en tjej. Tjejen heter Maria del Pilar Gonzalez och är chefsvinmakare på vinjätten Vina Santa Carolina i Chile. Hon är blond, kortvuxen, lågmäld och lika harmonisk som de ständigt prisbelönta viner hon skapar i manschauvinistiska Sydamerika. Motsatsen till hetlevrade Juan Carlos Rodriguez som jag jobbar med i Argentina. Han låter alltid skägget växa inför varje skörd. Precis som Björn Borg gjorde inför Wimbledon varje årgång. Det är en fight som väntar, ett slag som skall vinnas, ett vin som måste bli bäst. Engagemang och kreativitet för oss alla vidare.

Vita juvelen dyrare i år
Höstens trattkantareller och Karl Johan i all ära men nu är det den vita tryffeln från Piemonte som gäller för läckergommar med feta plånböcker. Tryffelskörden står inte alltid i samma förhållande till vinskörden. I år finns inte lika mycket av den gråvita juvelen på grund av den torra,varma sommaren. Det betyder nästan fördubblade priser mot förra årgången eller cirka 2300 kr hektot. Vad gör man? Tröstar sig med några prisvärda buteljer bland oktobervinerna till älgsteken med kantareller:

Som en falnad lägereld
Mörk och ångande som den afrikanska djungelnatten. Fullpackad av rökiga toner med inslag av tjära. Som en falnad lägereld på avstånd. Myntatoner, svarta vinbär och ceder från 18 månader på franska fat.
Dvs: 12036 Delheim Grand Reserve 1997, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 154:-. Bättre än någonsin. Lagra lugnt 5 år.

Mera hot rött:
12561 Segada Trincadeira/Castelao 2000
från Ribatejo, Portugal 74:-
Ny charmig peronlig portugis med liten portvinston som blommar ut i generös björnbärsfrukt, svarta vinbär och vanilj från en kortare tids lagring på fat.
Passar till: kycklinggryta med höstens svampar.

22095 Stellenzicht Golden Triangle Shiraz 1999
Stellenbosch, Sydafrika 119:-
Packad björnbärsfrukt inslag av sötlakrits och fat
Passar till: grillad entrecôte med örtsmör.

12221 Domaine Richeaume Cuvée Tradition 1999,
Côtes de Provence, Frankrike 147:-
Provence i högform. Ekologiskt odlad Cabernet Sauvignon, Grenache och Syrah i en kraftfull blandning med örtiga svarta vinbär, och björnbärstoner i förening med stadig ryggrad av fatlagring. Lagra lugnt i fem år.
Passar till: lammsteken med rosmarin.

2855 Côte – Rotie 1996, Chapoutier, Frankrike 299:-
Här finns allt en välvuxen Syrah kan ge. Rökigt peppriga fullmogna björnbär och fat. Ofiltrerat med alla aromer i behåll. Nu och ännu mer efter 5 till 8 år i källaren.
Passar till: Rådjursfilé med kantareller och pasta med tryffelolja.

Vitt:
6681 Echeverria Sauvignon Blanc 2000
Molina, Chile 78:-
Chile gör vita viner i världsklass. Här en rakryggat stringent Sauvignon Blanc med saftigt exotiskt fruktinslag Persika,grapefrukt och nässlor avslutat med en frisk syra som ger smaken längd.
Passar till: grillad rödtunga eller sjötunga.

6727 Chardonnay Mystic Cliffs 1999
Kalifornien, USA 99:-
Generöst saftig med liten smörighet tropisk frukt och rostad avslutning. För er som gillar ett vin att bita i. Utan att vara som en kalifornisk brädgård i munnen.
Passar till: Fisk och skaldjursgryta med saffran.

5615 Saint Aubin 1er Cru ”Le Charmois” 1999
Bourgogne, Frankrike 198:-
Vinet utstrålar harmoni och elegans med kaffetoner, generös frukt, fin syra och väl integrerat fat.
Passar till: Grillad sjötunga eller en nykokt hummer.

6722 Ridge Santa Cruz Mountains 1998
Chardonnay, USA 315:-
Packad tropisk frukt, rostad, nötig och mycket elegant. Nu eller efter 4 till 5 år i källaren.
Passar till: Grillade havskräftor på sitt skal med örtsmör.

Champagne att bita i
7435 Salon Blanc de Blancs le Mesnil 1990
Champagne, Frankrike 1033:- Magnum: 2070:-
Champagne för de redan frälsta. För de som vill klättra upp till champagnens sjunde himmel. Låt vara på en stege snickrad av ek. Här finns en komplex doft- och smakbukett utvecklad i buteljen under mer än tio år. Nötig, gula äpplen, chokladtoner, citrus och stadig ek. Lång smak att sitta och komplentera över med vinvännerna.
Passar utmärkt med en fisk och skaldjursmarmite, nykokt hummer och pocherade ostron.

Bengt Frithiofsson