HEM

Rättvisemärkt vin

Klicka på pilen för att läsa mer

Vinguiden.com har lyft frågan om transporter av vin över världen. Nu tar vi det vidare och berättar om Rättvisemärkt vin.

Det är svårt för oss konsumenter att veta hur produktionsförhållandena ser ut för viner från utvecklingsländer. Men nu blir det enklare – från och med denna vecka kommer man att kunna hitta Rättvisemärkt ekologiskt vin på Systembolaget. Vinerna kommer från en Rättvisemärkt-certifierad producent i Argentina och importeras av Giertz Vinimport.

– Vi har länge arbetat med ekologiska viner. Nu är vi väldigt glada att även kunna infoga
sociala- och rättviseaspekter för våra ekoviner ifrån Argentina. Certifieringarna Rättvisemärkt
och KRAV går hand i hand och garanterar både socialt ansvar och ett bra miljöval, säger
Björn Wittmark, produktchef och miljöansvarig hos Giertz Vinimport.

Ekologiskt vin har funnits på Systembolaget sedan mitten av 1990-talet och har blivit populärt. Förra året gjorde även Rättvisemärkt vin sitt intåg på den svenska marknaden i en tillfällig lansering på Systembolaget. De två vinerna mottogs mycket väl av svenskarna. Ett av dessa viner har sedan dess även funnits att beställa från Systembolagets butiker samt till hotell, restauranger och cateringföretag.

– Lanseringen förra våren visade att svenskarna är intresserade av Rättvisemärkt vin. Vi är
därför mycket glada att det populära ekologiska vinet Ecologica nu blir Rättvisemärkt. Det är vin som svenskarna redan känner till och uppskattar, säger Josefin Unger Belin, produktansvarig hos Rättvisemärkt.

Vinerna kommer från odlare i La Rioja i nordvästra Argentina. Att vinet är Rättvisemärkt innebär för odlarna att deras framtid ser något ljusare ut. De garanteras ett minimipris för sina druvor samt en social premie som ska användas till utveckling av lokalsamhället. Odlarna hos producenten La Riojana har valt att under detta och nästa år använda premien till att köpa mediciner till sjukstugor, dra in rinnande vatten till bostäderna samt bygga en grundskola och en samlingslokal.

– Rättvisemärkt gör stor skillnad hos La Riojana. Det säkerställer att små producenter få bättre betalt och möjliggör högre löner för anställda, socialt skyddsnätverk och bättre arbetsvillkor överlag. Den kommitté som sköter premien använder den för framtidsprojekt och skapar möjligheter för barn som tidigare inte hade några, säger Walter Carol, exportchef hos La Riojana.

Källa Giertz Vinimport
Fairtrade

Produktinformation
Det röda vinet heter Ecologica Shiraz (art. nr. 6512) oc h finns på både flaska (59 kr) och 3
liters bag-in-box (187 kr). Det vita vinet heter Ecologica Torrontés Chardonnay (art. nr. 6231)
och kostar 59 kr, och i 3 liter bag-in-box kostar vinet 179 kr (beställningssortimentet art. nr.
81993-08).

Läs om CO2 kring vintransporter