HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Hundraårig familjetraditon i Veneto

Klicka på pilen för att läsa mer

Familjen Bosciani har odlat vin sedan den senare delen av 1700-talet. Med tradition och kunnande gör de bl a Valpolicella Classico, Ripasso, och Amarone av hög kvalitet. Även olivolja och Grappa finner man i deras portfölj. Några av de bästa vinerna finns att prova här på mässan Det Goda Köket.

De röda druvorna som odlas är Rondinella, Molinara och Corvina. Druvorna, som växer i samma vingård, skördas och vineras separat, för att sedan blandas efter konstens alla regler. Till jäsning och lagring använder man stora ekfat som rymmer 600 liter för att framhäva frukten i vinerna och ge en väl integrerad ekfatston.

Druvorna har olika egenskaper
De tre druvorna som odlas i Valpolicella bidrar alla med olika egenskaper. Corvina, som är den dominerande druvan, ger vinet struktur. För Amaronevinerna tillför den glycerin vilket bidrar till att vinet i slutändan upplevs som mjukare. Rondinella är en tjockskalig druva som ger vinet mycket fruktaromer och färg. Syran i vinet är druvan Molinaras förtjänst. Syra är viktigt, dels som smakbärare, men också för att ge vinet en god lagringspotential.

Prova vinerna!
Tillsammans med Lorenzo Bosciani och Jan Rosborn (bilden) kan man prova vinerna i ICA menyföretagen’s monter no C06:89.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Foto: Örs Gubás