HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Världens äldsta varumärke

Klicka på pilen för att läsa mer

Väldens äldsta varumärke är Sandeman – portvinet som funnits på mångas läppar mer än en gång.

Sandeman skapades redan 1790, året efter franska revolutionen, av engelsmannen George Sandeman. Att det var just en engelsman kanske inte är så konstigt med tanke på de historiska kontakterna mellan imperiets England och den Iberiska halvön.

För företaget Sandeman hade inte bara kontakter med staden Porto, i Portugal, utan även Jerez i Spanien. Porto, portvin – Jerez , Sherry. Enkelt som så.

År 1877 lämnade företaget in ansökning om att få företagets logo registrerat. Trade Mark, som det heter nu för tiden. Sandeman var det första varumärket som officiellt registrerades – någonsin.

Logon såg inte ut som den gör idag. Don Sandeman, den mörka skuggan med den insvepta kappan och den bredbrättade hatten, lanserades 1928. Och från den tiden finns han, Don, med på alla företagets annonser.

Don Sandeman är egentligen en sammanslagning av de båda latinska länderna. Hatten, är en typisk spansk sådan – kappan, är av den sort som studenterna i Portugal bar på universiteten.

Idag dricks det Sandeman över hela världen. Det är Portugals största varumärke – globalt sett.

Det finns en utbredd missuppfattning om portvin, att den skulle kunna sparas öppnad – precis som om det vore en whisky eller en konjak.

Så är det inte! Högst tre månader, om det inte är en så kallad vintage – då tål den bara 24 timmar. Däremot kan portvinet utvecklas väl i försluten flaska. De vanliga sorterna kan sparas upp till fem år, men lite finare ända upp till 40!

Flaskan behöver heller inte ligga ner, som annars med viner. Den kan stå i givakt och snällt vänta på tillfälle att bli öppnad.

Av Magnus Bergquist

Kolla www.sandeman.com
www.pernod-ricard-sweden.se