HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Förväntningar i december

Klicka på pilen för att läsa mer

Varje år i december förvandlas kräsna smaklökar från connoisseurer till kakmonster.

Det är inte längre tal om fina druvor, som fått mogna bland de rätta biotoperna vid någon sydsluttning. Under adventsveckorna i Sverige efterfrågas inte mångårig tradition från något exklusivt slott, där kunniga människor sedan generationer förfinat framställningen av traktens viner.

Nej – i december månad skall vinerna värmas och smaka nejlika, pepparkaka och kardemumma!

Det är klart det är gott med varma drycker i den kalla decembermånaden. Men inte många kan tänka sig njuta av glögg i januari och februari, då det inte sällan är ännu kallare.

Drycker, precis som så mycket annat, handlar om förväntningar och nära nog betingade reflexer. Det kan nog konstateras att Pavlos hundar bor i oss alla?

Vinguiden.com har provat några av Systembolagets nyheter inför årets advent.
Det är fyra nykomlingar, och ett ”säkert kort” .

Lucia röd starkvinsglögg (99743) 59 kr
Kivik röd starkvinsglögg (99948) 59 kr
Saturnus röd vinglögg (99585) 45 kr
Dufvenkrooks Original röd starkvinsglögg (99960) 69 kr
Blossa 05 Starkvinsglögg (99950) 76 kr

Lucia är en relativt god och kryddig glögg. Det stående intrycket är att den är söt – och sött är vad många förväntar sig av en glögg. Så den lever upp till vad många vill ha ut av sina 59 kr.

Kivik doftar lite sämre än Lucia. Men det är naturligtvis hårklyveri. Även Kivik är söt och god med en smak av kardemumma och nejlika.

Saturnus ger ifrån sig en tydlig doft av pepparkaka. I stort sett hela köket doftar jul när denna glögg fått värmas på spisen. Nu äts det troligtvis mängder av pepparkakor till glöggen ändå, varför det kan bli lite tårta på tårta.

Dufvenkrooks Original är ”det säkra kortet” och har på senare år kommit att bli en värdig utmanare till den dominerande Blossan. Nu finns Dufvenkrooks att få tag i både som vit och röd vinglögg, vaniljglögg, lättvinsglögg, original, prestige och spetsad med whisky.

Den röda Dufvenkrooks Original starkvinsglögg vi provat har en … vuxen smak!
Här finns en doft och smak av torkade körsbär och konjak. Det är kanske därför den känns vuxen?

Blossa 05 är årets glögg från Vin och Sprit. Det är spännande och kul att Blossa håller upp sin försäljningsframgång med nytänkande och aningen aparta inslag. Blossa har även tidigare år vågat gå utanför det förväntade och kommit med glögg spetsad med konjak och rom.

Årets vintage, Blossa 05, har tydlig karaktär av hjortron och citrus. Det går att finna lite kola också i smaken. Den är utan tvekan provningens höjdpunkt.

Nu är Blossa 05 i och för sig ingen rödvinsglögg, men den är ändå den som ger det största intrycket.

Är det nödvändigtvis en rödvinsglögg som efterfrågas blir valet, mellan de fem, Dufvenkrooks Original. Lucia och Kivik kostar i och för sig en tia mindre per flaska, än vad en Dufvenkrooks Original gör. Men den tian är väl värd att lägga på en glögg som både smakar bättre, och har en flaska som känns mer exklusiv.

Nu har ju flaskan inte någon betydelse för smaken, men känslan i flaskan överförs gärna på förväntningarna, och tvärt om.

Det finns många dyra reklambyråer på fina adresser i New York och London, som sitter och tittar på etiketter, flaskors form och känslor i varumärken. Det är således ingen slump att whiskyflaskor ser ut som om de alla kom från karga skotska vindpinade öar. Eller att rödvinsflaskor och dess etiketter ska ge en känsla av mångårig tradition vid grevar och baroners slott och herresäten.

Även Blossa 05 har säkert fått genomgå en tvärsäker marknadsanalys för att komma fram till den färg och form som flaskan har. Färgen är inte alls olika Vin & Sprits senaste Absolut Apeach. Kanske en tanke, eller ren slump?

Av Magnus Bergquist