HEM

Whiskyskolan del tre – Skottlands whiskyregioner

Klicka på pilen för att läsa mer

Det kan aldrig sägas för många gånger att Skottland är whiskyns mecka. Här återfinns en mängd olika sorter och stilar. Whiskyn produceras i hela Skottland och har olika karaktär beroende på ursprung. Tradition, vattentäkt, klimat och lagring är de faktorer som påverkar resultatet mest. Läs mer om de skottlands fyra regioner i del tre av Whiskyskolan.

Ofta talas det om Highlands och Lowlands i whiskysammanhang. Man bör kanna till att gränsen mellan dessa inte styr whiskyns smak, utan ursprungligen kommer från skotska skattelagar. Det är därför inte omöjligt att hitta en lätt whisky i Highlands trots att dess traditionellt är rökiga och vice versa. Med denna kunskap i bakhuvudet kan ändå sägas att regionerna är synonyma med en viss stil för gemene man.

Higlands
Highlands täcker två tredjedelar av hela Skottlands yta och inrymmer fler destillerier än de andra tre regionerna tillsammans. Det är därför naturligt att dela in Highlands i fem underregioner Vilka är Northern, Southern, Western, Eastern Highland samt Speyside. Även öarna Jura, Mull och Skye i öster och Orknay i norr inkluderas i regionen. På Orknay ligger Skottlands nordligaste destilleri, Higland Park. Längs med den nordliga kusten av Skottland finner man Speyside vilken ar den mest kända av underregionerna. Här ligger destillerierna tätt kring floden Spey. Det har sagts att hela 70 % av världens maltwhisky kommer från Speyside. Det nordliga klimatet och närheten till havet ger goda lagringsmöjligheter. Whiskyn är ofta kraftig och rökig. Här finner man kända namn som bl. a. Cragganmore, Glenfiddich och Macallan.

Lowlands
Lowlands utgörs av Skottlands södra del som är betydligt varmare och bördigare än i norr. Gränsen till norr går vid den linje som är mellan Firth of Clyde och Firth of Tay. Under 1800-talet uppstod problem med överproduktion av Grainwhisky vilket ledde till att många av destillerierna fick stänga. Med vissa undantag är dagens whisky ofta lätt, aromatisk och blommig, gärna serverad som aperitif. För ovana whiskydrickare är dessa en bra början då de ofta är lättare att ta till sig. Här finner man bl.a. Glenkinchie.

Campbletown
En region i Skottlands sydvästra hörn som under 1800-talet var landets näst viktigaste efter Higlands. De trettiotal destillerier som låg i den lilla staden Campbletown har under åren reducerats till endast två, Springbank och Glen Scotia. Whiskyn är rökig och aromatisk, väl lämpad som avec eller för sig självt. Ofta får man betala en extra slant för whiskyn från Campbletown, men det är väl investerade pengar.
Ett bra exempel är Springbank 21 y.o.

Isle of Islay
Här återfinns den kraftigaste och tyngsta whiskyn i landet. Eftersom ön inte har något jordbruk finns heller inget bekämpningsmedel eller gödsel som påverkar vattenkvaliteten. Den stora mängden torv som finns ger whiskyn en rökig karaktär, närheten till havet göt att många års lagring ger sig till känna genom sälta och aromer av tång och hav i både doft och smak. Här finner man destillerier som Lagavulin och Laphroaig, som alla gör fantastisk whisky väl värda sitt pris.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustraion: Magnus Eriksson, Coreklam

Tack till Örjan Westerlund, Lucubro