HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Beaujolais-Villages Nouveau 2003

Klicka på pilen för att läsa mer

Årets stora massmediala vinhändelse infaller som alltid tredje torsdagen i november.

För första gången har Systembolaget valt att köpa den högre klassificeringen, Beaujolais-Villages, Nouveau.

För tredje gången under de fyra senaste åren får Georges Duboeuf förtroendet att leverera årets Nouveau-vin från Beaujolais.

Priset på Systembolaget är 67 kr, ett internationellt sett mycket bra pris och endast 40 000 buteljer finns till försäljning.

”Minns i november, den ljuva september…” fast detta år skördades druvorna nästan en hel månad tidigare än normalt. Redan den 12 augusti startade skörden och var klar redan innan månaden var till ända! Ett fenomen man aldrig ens hört talas om tidigare. Allt beroende på den extremt höga värmen under sommaren, speciellt andra veckan i augusti då en värmebölja under fem dagar tvingade fram den rekordtidiga skördestarten. Inte bara extremt hög kvalitet utan tyvärr också extremt låg skördevolym med ett uttag på endast ca 60 % mot ett normalt år.

Viner av årgång 2003 från Beaujolais kommer enligt producenten troligtvis hålla dubbelt så länge i källaren jämfört med normala årgångar. Kraften och koncentrationen i frukten tillsammans med de kraftiga tanninerna som de tjocka skalen byggt upp indikerar långt liv, frågan är syran – kommer den att svara upp mot frukten?
Ett tips är att köpa en låda Nouveau och ta en flaska var tredje månad!

Beaujolais-Villages, Nouveau torde vara ett vin även till julbordets lite tyngre mat. För alla oss med ett väl förankrat vinintresse är det ett ”gotta have” med några Beaujolais Nouveau de sista mörka höstkvällarna, innan det vänder och blir ljusare…

Text: Magnus Bergquist, Publisist Vinguiden.com
Bild: Philipson och Söderberg