HEM

Kvalitetsmärkning av franska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Frankrike har länge varit ett föregångsland för andra vinländer och var först med att upprätta och införa en egen vinlag. Denna är, på typiskt franskt vis, lite krångligare än vinlagar från andra länder men otroligt viktig eftersom den varit föregångare till hur vinlagar utformats i övriga vinländer. Undantaget är Tyskland, Österrike och Ungern. Den franska vinlagen härstammar från 1936 och har inte ändrats sedan dess. Andra länder som använder sig av den franska vinlagen har däremot med tiden gjort smärre justeringar för att göra kvalitetsmärkningen tydligare för konsumenten

Till skillnad från den tyska vinlagen som utgår från druvan och när denna skördas utgår den franska vinlagen från vilken region vinet kommer ifrån.

I Frankrike använder man sig av fyra klassificeringar:

1. Den enklaste varianten kallas Vins de Table (bordsvin). I denna klass räcker det med att vinet är franskt och att det har en alkoholhalt som inte är lägre än 8,5 procent.

2. Nästa klass är Vins de Pays (lantvin). Detta vin ska nå upp till en något högre alkoholhalt och ska dessutom komma från någon speciell region.

3. Nu börjar vi komma upp i kvalitetsklasserna som motsvarar de bättre vinerna. Innan ett vin får nå upp till den högsta klassificeringen måste det gå igenom denna klass som kallas VDQS (Vins Délimités de Qualité Supérieure). Det är endast cirka en procent av de franska vinerna som befinner sig i denna klass. Kraven för att få klassificeringen VDQS är lika hårda som för den högsta klassen men skördeuttaget får vara högre och alkoholhalten lägre.

4. AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) är den högsta kvalitetsklassen. Här krävs att vinet ska komma från ett begränsat område, vara gjort av för området typiska druvsorter, med ett begränsat skördeuttag i hektoliter per hektar, särskilda framställningsmetoder samt lägsta tillåtna alkoholstyrka. Ju mindre område appellationen gäller, desto högre krav är det och oftast desto bättre vin. Hela 30 procent av de franska vinerna ingår i denna högsta klass, vilket är världsrekord i vinsammanhang.

Vad står på etiketten?

Alla franska regioner, utom Champagne, är skyldiga att skriva ut på flaskan vilken region vinet kommer från om de vill hävda att de är ett AOC-vin. Vilka druvor och producenter som är bra inom varje område står däremot oftast inte utan det får man lära sig.

Vilka regioner är bra?

I exempelvis Bordeaux finns över 2000 producenter men bara cirka 100-200 som är riktigt bra. Alla producenter inom Bordeaux är dock AOC-klassificerade. Vill man ha ett vin som bara är prisvärt finns här cirka 1000 producenter att välja mellan. Det är med andra ord lätt att få betala överpris för ett Bordeauxvin eftersom det är ett så känt och erkänt distrikt att alla producenter, oavsett kvalitet, kan ta ut mycket höga priser. Detsamma gäller för Bourgogne som också är ett mycket erkänt distrikt.

Vilka årgångar ska jag leta efter?

I Bourgogne var årgångarna 1995-1997 och 1999 extra bra och i Bordeaux är 1995, 1996 och 2000 något att titta efter. Champagne hade toppar 1990, som var ett extremt bra år för alla viner, 1995 och 1996. Alsacevinerna är jämna så där behöver man inte leta årtal lika noga.

Hur gör jag om jag vill hitta ett prisvärt vin?

Om du vill hitta prisvärda viner bör du undvika stora och kända distrikt som dessa och hellre satsa på AOC-viner från lite mindre och mer okända regioner som du inte hört talas om. Du kan givetvis också lära dig vilka producenter i de mer kända regionerna som är bra och satsa på viner från dessa.

Text: Jenny Sandström
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Källor:
Sommelier Jörgen Lindström Vinifera Konsult
Munkskänkarnas Vinbok, Forum Förlag, Författare: Catarina Hiort af Ornäs.

Mer information och årgångstabeller hittar du bl a på:
www.decanter.com
www.winespectator.com
www.franskaviner.com