HEM

Lär känna vinerna från Provence

Klicka på pilen för att läsa mer

Provence i södra Frankrike är ett av landets mest kända turistmål. I en artikelserie kan Du läsa mer om vinerna i regionen som är indelad i flera olika appelationer. Rött vin, vitt vin och rosévin tillverkas i hela Provence. Vinerna är stilla och torra, de varierar från lätta till kraftiga. Men det är inte hela sanningen. För den som letar på plats kan även finna söta och mousserande viner. I den första artikeln ges en inblick i vinerna från regionen Bandol.

Bandol ligger mellan städerna Marseille och Toulon vid den franska medelhavskusten. Det regionen är mest känd för är de kraftiga röda vinerna, men även en hög kvalitet på rosévin. 40% av produktionen är röda viner, 55% utgörs av roséviner och de sista 5% är vita viner. De första kultiverade vinrankorna planterades av romarna för meer än 2000 år sedan. Under medeltiden var Bandolvinerna mycket populära, eftersom de är lagringsdugliga och klarade av de långa transatlantiksa resorna till kolonierna. Faten markerades med ett B som i Bandol, vilket ännu är appleationens egna symbol. AOC status gavs till Bandol 1941. Det finns ca 400 vinodlare fördelat på 49 olika producenter och fem kooperativ. Eftersom skördeuttaget så lågt som 30-35 hl/ha är produktionen även liten. Det låga skördeuttaget är viktigt för att få bra koncentration och kraft i vinerna. Regionen är mycket varm och påverkas i stor utsträckning av Medelhavet. Det betyder att dt ofta är hög luftfuktighet och varma vindar från havet. Druvorna mognar tidigare än i de nordligare regionerna. Då hela Provence är mycket kuperat är många vingårdar belägna på ett eller ett par hundra meters höjd, ofta på sydsluttningar för att få skydd mot de ibland mycket kraftiga nordanvinarna.

Druvorna
De druvor som odlas är framför allt den röda sorten Mourvédre, som i röda viner måste utgöra minst hälften. Andra viktiga röda druvsorter är Grenache Noir och Cinsault. Bland de gröna druvorna återfinns Bourboulenc, Clairette och Ugni Blanc, dessa måste utgöra minst 60%. De övriga 40% är bl. a. Sauvignon Blanc

Mat till vinerna
De vita vinerna är ofta fruktiga med bra struktur. En stor del av det lokala köket utgörs av fisk och skaldjur som inte helt överraskande passar mycket bra till. Rosévinerna är bäriga och lätta till medelfylliga, ofta med en balanserad syra. Ibland finner har de även lite tanniner som ger dem en angenäm karaktär. Likt de vita vinerna passar de umärkt till fisk och skaldjur. Man kan även servera ett gott rosévin till en sallad med varierande kraft beroende på vinvalet. De röda vinerna å andra sidan tillhör några av de kraftigaste i världen. Fylliga med mörka bäriga aromer av svarta vinbär och björnbär. De har ofta både bra syra och tannin, vilket gör att de är utmärkta att lagras. När de väl nått fyra, fem års ålder eller mer är de perfekta till vårt svenska höstkök, med viltkött och skogssvamp.

Producenter
På systembolaget är utbudet inte till någon större glädje men några guldkorn finner man med jämna mellanrum. Ett sådant är Domaine Tempier, vars viner lanseras som nyhet varje år. Eftersom produktionen är liten tar vinerna snabbt slut så det gäller att vara först till kvarn. För den som besöker regionen kan vinerna från La Luquettes och Domaine Sorrin varmt rekommenderas.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam