HEM

Det dagliga glaset

Klicka på pilen för att läsa mer

Eller som man säger på sydfranskt slang: -Le jaja de jau. Ett vin som ger den sydfranska regionen Languedoc-Roussillon chansen att visa vad den går för. Här producerar mest vin i hela Frankrike varav det mesta säljs som Vin du Pays. Men misströsta inte, här finns som sagt riktiga guldkorn att finna.

Vinet som lanserades som bag-in-box i oktober förra året har inte gjort mycket väsen av sig förrän nyligen då det tagit vinsverige med storm. Vinet är gjort på de klassiska sydfranska druvorna syrah och grenache och smakar därefter, härligt mörkt och kryddigt. Tack vare att det inte haft någon kontakt med ekfat utan endast lagrats på ståltank kommer druvornas karaktär fram mycket tydligt. Château de Jau bildades 1974 av nuvarande vinmakerskan Estelle Daurés far och dennes bror. Sedan 1995 drivs företaget i in nuvarande regi. Utöver vingården tillhörande slottet Château de Jau disponerar de även vingårdarna Le Clos de Paulilles, Mas Christine och Viñas las Niñas varav den sistnämnda är belägen i Chile.

Vin du Pays d’Oc
Lantvinsregionen i södra Frankrike tillhör en av de mest dynamiska i landet med en ständigt stigande kvalitet. Stora förändringar har under de senste tio åren skett i både vingårdar och vinerier vilket tydligt visar sig i glaset. Många av regionerna kommer i framtiden att bli egna appelationer även om det alltid är en lång resa dit. Languedoc-Rousillon delas i dag i fyra departement som sträcker sig från den spanska gränsen längs med medelhavskusten nästan ända fram till Rhôneflodens utlopp.

Designen
Den spännande designen på såväl flaskan som bag-in-boxen kommer från Ben Voiteure, en av frankrikes mer kända moderna konstnärer. Intresset för konst har Estelle Dauré ärvt från sin mor Sabiné. I ett gammalt hus i närheten av slottet som tidigare användes för att föda upp silkesmaskar finns sedan 1977 varje år en konstutsällning med nutida kända franska verk. Tavlor från konstnären Ben Voiteure känns lättast igen på den något barnsliga hand stil som ofta finns i hans tavlor.

Le Jaja de Jau 2001, VdP d’Oc
Klar röd färg med medelhög intensitet och purpur nyans.
Ren ung, medelstor, kryddig doft med arom av mörka bär, viss kryddighet och mörk choklad.
Torr medelfyllig, aromatisk smak med balansrad syra, tannin och alkohol samt fruktiga aromer av björnbär och nyanserad kryddighet.
Lång eftersmak.
Bra!
Serveras vid en temperatur av ca 18 grader till grillat kött, lammrätter eller smakrik ost.

Tips!
Servera gärna vinet i karaff, det ser trevligare ut, vinet mår bra av att luftas och det blir dessutom lättare att hålla koll på åtgången.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier Kjörlings Dryckeskonsult
Bild: Vinguiden.com