HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Tre nya tequila på Systembolaget

Klicka på pilen för att läsa mer

Intresset för kvalitetstequila ökar bland restauranger – och märks tydligast på avecvagnar och i drinkar. Nu följer Systembolaget med och lanserar under oktober 2006 tre lagrade Tequila 100 procent Agave i sina vinkällarbutiker – den rökiga Los Tres Toños Añejo och den långlagrade, komplexa Arette Gran Clase, samt Aha Toro Reposado, samt Aha Toro Reposado som lanserades i beställningssortimentet tidigare i oktober i år.

Försäljningen av Tequila 100 procent Agave ökar märkbart, i synnerhet i Stockholmsområdet där flera av Sveriges bästa restauranger numer endast serverar 100 procent agave när kunderna frågar efter tequila.

– Inledningsvis lanserade vi Tequila som en exklusiv avec, men vi ser nu att medvetna bartenders vill ge sina gäster drinkar och cocktails blandade på god sprit. Alltså, Tequila 100 procent Agave som bas istället för Tequila Mixto, säger Niclas Berg VD och grundare av AliasSmith.

– Det är roligt att få folk att inse att de faktiskt gillar tequila eftersom de tidigare i bästa fall bara druckit billig tequila “mixto” som inte kan mäta sig med en fin 100 procent agave tequila, menar Jacob Kroner som är Barchef på Gondolen i Stockholm.

Systembolaget gör det nu lite lättare för privatpersoner som vill prova “äkta” vara, då man den 16 oktober lanserar två Tequila 100 procent Agave. Lanseringarna görs i vinkällarbutikerna i Stockholm (Passagen NK på Regeringsgatan), Malmö (Hansacompagniet) och i Göteborg (Nordstan), men produkterna kan givetvis beställas till samtliga butiker.

Arette Gran Clase kostar 973 kronor och den tillverkas endast i tjugo fat per år och är en av mycket få single-barrel Tequila 100 procent Agave på marknaden. Varje flaska numreras för hand med fatets och buteljens nummer. Den lagras i över tre år och får därför benämnas “Extra Añejo”.

Los Tres Toños Añejo för 421 kronor, passar perfekt för Islay-fantasten som vill prova något helt nytt. De komplexa aromerna, rökighet och tjäran är resultatet av hårt bakad agave, vedeldade destillationsapparater och rostade bourbonfat.

Den 2 oktober lanserade även AliasSmith ytterligare en Tequila 100 procent Agave i beställningssortimentet, nämligen Aha Toro Reposado för 489 kronor. En höglandstequila, som lagrats i nio månader i ekfat från Jack Daniels. Enligt Aperitifs stora test av Tequila Reposado som gjordes tidigare i år får den omdömet: “utklassar konkurrensen”

– Vi är förstås mycket glada över att nu ha tre Tequila 100 procent Agave i vinkällarbutikerna och förhoppningsvis kan även tequilakonnässörer utanför storstäderna också snart köpa kvalitetstequila direkt i Systembolagets butiker, menar Niclas Berg.

– Vi levererar idag sex av de nio Tequila 100 procent Agave som finns i Systembolagets samtliga sortiment och vi lovar att det kommer att bli några till under 2007″ avslutar han.

Av Magnus Bergquist
Källa: AliasSmiths