HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Sabrering – ett ovanligt sätt att servera champagne

Klicka på pilen för att läsa mer

För att fira sina segrar öppnade franska och ryska kavallerister traditionellt segerchampagnen med sina sablar, helt enkelt genom att slå av toppen på flaskan med ett lätt slag mot klacken som finns alldeles under den lilla stålgrimma som håller fast korken. Det är ett mycket stiligt sätt att hälsa gäster välkomna, och faktiskt inte så svårt som det låter. Allt som behövs är en sabel eller en stor och tung kniv, samt naturligtvis en smula träning. Trycket i flasken blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan.

Sju praktiska råd till en sabrerare

Sabrera endast viner framställda enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på butelj. De vinerna brukar nämligen ha kraftfullare gods i buteljerna, så om man missar en smula med sabeln går de inte i tusen bitar.

Flaskan ska vara väl kyld innan den sabreras. Det tar några timmar i kylskåp innan flaskan är tillräckligt kall, så planera i förväg.

Ta bort folien från kork och grimma innan du försöker sabrera. Trycket i flaskan är högt och om folien sitter kvar kan glas och vin spruta mot sabreraren istället för rakt fram. Förbered gärna flaskan genom att med bågfil göra ett litet hack strax nedanför grimman. Buteljen blir lättare att sabrera och snittet blir snyggare.

Håll flaskan med 45 graders lutning och håll kvar den så när den just blivit sabrerad. Det rinner faktiskt ut mindre vin då, jämfört med om flaskan hållits upprätt.

Rikta flaskan åt något ofarligt håll, och stå på en plats där underlaget tål att man spiller en del vin. Bär gärna skinnhandske på handen som håller i flaskan, ifall du träffar fel så att hela flaskan går i bitar. Se också till att ingen står för nära när du svingar sabeln. Det är flaskor, inte gäster som ska sabreras.

Börja med att försiktigt slå lite lätt med sabeln mot den lilla glasklacken på flaskans hals. Slå sedan lite hårdare så kommer halsen strax att gå av. Man behöver inte alls slå så hårt för att det ska lyckas.

Se till att inte barn kommer i närheten av den sabrerade flaskan. Snittet är mycket fint och kanten är rakknivsvass.

Hastigheten korken far ut med ligger uppåt 30 km/h så håll hårt i hatten !

« Ictum ut Potum ”
Hugget som stucket
citat från Svenska Sabreringssällskapet

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam