HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Nu eller sen

Klicka på pilen för att läsa mer

Det kan vara hopplöst tråkigt att låsa in det man tycker om bakom galler och en tung dörr i en kall stenkällare.

Vi skulle knappast göra så med annat som låg nära hjärtat – men med vin ska det visst vara annorlunda.

De flesta har lärt sig att vin med mycket tanniner, som liksom stramar till på tungan och får oss att leta efter vattenglaset, är vin som skulle kunna sparas för att utvecklas. Och vips har de som skaffat källare ännu en dammsamlare i lagret en trappa ner.

Nu är verkligheten inte så enkel, för i samma takt som tanninerna med tiden rundas av kommer frukten i vinet försvinna. Alltså blir slutsatsen att ett vin med mycket tanniner och lite frukt, knappast kommer smaka bättre om en tre fyra år. Det bör således helst vara mycket tanniner OCH frukt för att vinet ska överleva en internering i en gömma någonstans under ditt hus.

Australiensarna förefaller vara ett härligt folk som rätt var det är slänger på lite kött på grillen och fixar en barbecue. Eller för den delen halar upp några färska skaldjur till kvällsmålet i skymningen efter ännu en dag i solgasset.

Där, på andra sidan jorden, finns mindre av den tunga prestige runt mat och dryck som vi européer tvingas släpa runt på. I Australien ska mat vara gott, enkelt och nyupptaget – och vinerna får gärna vara drickvänliga nu.

Ett av de ledande vinföretagen därunder, tillsammans med drakar som Penfolds och Lindeman, är Wolf Blass. De har en hel serie bra viner som passar plånböcker både modell tunn och tjock – och nästan alla smaker. Bland de 60 miljoner flaskor som företaget årligen producerar finns viner med druvor som Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc – bara för att nämna några vita. Medan Cabernet Sauvignon och Shiraz dominerar de röda.

Samma vin kan även uppfattas olika beroende på hur köttet är stekt. Inte bara hur det är marinerat och kryddat. En köttbit som är välstekt bjuder lite mer motstånd för käkarna. Den kanske inte ska serveras med en Cabernet Sauvignon med mycket tanniner. Det blir liksom tuggigt både på fatet och i glaset.

Medan mat från havet som bara fått hälsa lite lätt på stekpannan, mycket väl kan gå med ett tyngre vin som till exempel Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon. Gärna från ett jämt år. För det var då skördarna var som bäst till det här vinet. 2004 ligger på Systemet – men kan du hitta en 2002 eller 1998 någonstans – så slå till, och drick nu!

Text Magnus Bergquist

Check out! wolfblass.com.au