HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Likriktning

Klicka på pilen för att läsa mer

I det nya Sverige, som vi sett växa fram under de senaste 25 åren, styr marknaden och mångfalden hyllas. Det ska finnas mer av allt och det är vi som sitter vid fjärrkontrollen och väljer – av eller på! För marknaden är vi, och vill vi ha mångfald till varje pris är det vad vi får.

I släptåg till denna ”underbara” utveckling, där nya och bättre produkter måste bli både fler och billigare. Där finner vi barnarbete i låglöneländer och jobbflytt till folk utan socialt skyddsnät eller fackliga avtal. Allt emedan vi svenskar känner en ökad vilsenhet, stress och prestationsångest.

Trots detta ökade utbud av allt från tandkräm till datorer är det ändå fascinerade med den likformigheten som råder i vår samtid. I Stockholm, där jag bor, går de flesta klädda i ungefär likadana kläder, köper sitt kaffelatte – vuxenvälling – på samma amerikanska kaffehus, bor i likadant inredda svindyra bostadsrätter, har samma semesterambitioner och går på samma gymkedja.

Vintern 2005 bar till exempel många trendkänsliga svenskar halsdukar med rutor. Visst är det bra att vi som bor i ett arktiska klimat bär halsduk på vintern, men måste alla halsdukar vid Stureplan vara exakt lika? Eller måste dessa rutor också pryda slipsar, skor, skjortor och väskor? Och oss emellan – det finns andra varma vinterjackor än den där med en karta över Canada på!

Inom vin-världen finns det en hel mängd varor för den som vill fjärma sig från sin granne, och via yttre ting visa grupptillhörighet.

Och då menar jag inte dyra fina viner – utan dyra fina glas!
För överallt där det finns en produkt finns det också en utvecklingspotential. Och om du strävar efter att höja din upplevelse av ditt vin kanske inte vägen är att köpa dyrare viner – utan bättre glas? Eller glas som helt enkelt är anpassade för det vin du dricker.

Det är allmänt känt att vi med olika delar av tungan känner olika smaker. Det är sött i fram, bittert längst bak och surt och salt på sidorna. Enligt tillverkaren av de här glasen registrerar hjärnan smaken av vinet den första millisekunden det kommer i kontakt med tungan. Glasets utformning skulle alltså göra att vinet kommer in i din mun på rätt sätt. Detta kan låta som hokus pokus, och vin-nerdarnas julafton – och det är precis vad det är!
Dock är det bara att konstatera att till exempel ett Pinot Noir-vin smakar bättre i ett glas tillverkat för att ge ett Pinot Noir-vin optimal upplevelse.

Riedel heter en österrikisk vinglastillverkare som har lagt ner mångårig forskning på att finna glasens rätta form. Det är naturligtvis upp till dig – konsument – att bedöma om de lyckats.

Nu kan det verka som om det med alla nya glas som måste inhandlas – ett för varje druva – vore läge att hyra ett lager på Shurgard. Men å andra sidan får du någonting som din stressade prestationsängslige granne inte har – och vilken tillfredsställelse vore inte det?!

Av Magnus Bergquist

Gå till Riedels hemsida: www.riedel.com