HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Beringer Vineyards

Klicka på pilen för att läsa mer

Beringer grundades 1876 av de tyska bröderna Jacob och Fredrick Beringer. Under 1980-talet höjdes kvaliteten avsevärt när vinmakaren Ed Sbragia kom och stora investeringar gjordes, bl.a. har schweiziska Nestlé satsat på detta vinhus.
Sedan 2000 ägs det av världens största ölföretag, Foster’s Brewing Group of Australia.

Beringer består idag av sex vingårdar, där den i Napa är störst.
Beringer har alltid stått för kvalité och aldrig visat upp en ”lågpris linje”. Trots stora kvantiteter har man låtit kvalitén ligga extremt högt. Detta har slagit tillbaka på volymen. Särskilt i Sverige där listningar är A och O. Målet är nu enligt Jörn Ek, försäljningschef på Arvid Nordqvist, att ge Fetzer en match. Fetzer har i Sverige fått sina marknadsandel tack vare sin lågprislinje Sundial. Jörn avslöjar att även Beringer nu kommer att visa upp en liknande. En linje med viner som håller kvalitén trots att priset bantas. Vinerna ska rikta sig mot de som vill dricka gott utan att det kostar allt för mycket. Något för såväl uttråkade sommelier och vinkännare som den nyfikne entusiasten. Lätt och okomplicerat, precis som vi vill att livet ska vara.

Till motsats från flaggskeppet Private Reserve som både finns i rött, Cabernet Sauvignon, och vitt, Chardonnay. Den vita som är fatjäst på små franska fat blev ”Wine of the year” i Wine Spectator. Det var det första vinet som någonsin fått erhålla den titeln! Personligen provade jag vinet under en provning nu 11 år på nacken och var helt tagen.

Jag har aldrig tidigare provat en Chardonnay utanför Bourgogne som lagrats och behållit sin frukt och kraft. Ett elixir! Det är annars ovanligt att hitta bra viner i USA som är äldre än 5-6 år. De är helt enkelt inte gjorda för längre lagring. Beringers Chardonnay anses som en av USA:s bästa och mest prisvärda.

I Sverige har vi möjlighet att hitta ett stort urval av Beringers gedigna portfölj;

86611 Beringer California Sauvignon Blanc 2000, 110 kr Beställningssortimentet
En örtig doft av krusbär och päron med en fet oljig ton som i smaken ger lagom syra, bra kraft välbalanserad. Gott till en krämig fisksoppa. Vinet är lagd på amerikansk ek.

76638 Beringer Appellation Collection Fumé Blanc 1999, 139 kr Beställningssortimentet
En stor doft av torkade frukter med en lätt rökighet. I den kraftfulla smaken kommer även en ton av marsipan som höjer och för tankarna till vit Bordeaux och Dom de Chevalier! Så läckert vin som till lördagsfisken gör succée. Vinet är lagrad på små franska fat.

76640 Beringer Alluvium White 1998, 170 kr Beställningssortimentet
Vinet är gjort på vita Bordeauxdruvorna Semillion och Sauvignon Blanc. Ett bastant vin som kräver en rejäl fisk eller fågel. Mer kul än gott. Annorlunda

76639 Beringer California Chardonnay 1999, 133 kr Beställningssortimentet
En doft av mogen frukt som drar t kanderade apelsinskal. I smaken breder en tropiskfrukt ut sig väl balanserad av en bra syra.

22725 Beringer Appellation Collection Chardonnay, 1998, 149 kr Ordinarie sortimentet
En fet, fyllig doft av lättsaltat smör. I smaken blir smörtonerna mer mocca och choklad. Läcker om än något övertydlig

76617 Beringer Private Reserve Chardonnay 1997, 367 kr Beställningssortimentet
Samma tillverkningsätt som ovanstående, samma fat det enda som skiljer från föregående är urvalet av druvor. ”Bara” det gör en enorm skillnad. En underbar förförisk doft av mandel och chokladkrokant drar oss ner i den mogna frukt som smaken ger. Den finstämt förför och ger mersmak. Ett vin att älska!

84564 Beringer Appellation Collection Viogner 1998, 181 kr Beställningssortimentet
En blommig doft med toner av apricos och viol. Detta går igen i den kraftfulla smaken som gör den som det perfekta matvinet till grillade pilgrimsmusslor med tryffelrisotto.
På den röda sidan hittar vi givetvis en Zinfandel;
6718 Beringer California Zinfandel 1998, 113 kr
Saftigt lättdrucken med toner av läskande körsbär, enkel och stilren.

Går vi upp ett steg får vi en mer koncentrerad, seriös Zinfandel, 76570 Beringer Appelation Collection Zinfandel 1997, 165 kr(beställningssortimentet) Med en söt frukt som drar åt plommon och som med sin kraft lämnar efter sig en lång smak.

76521 Beringer California Cabernet Sauvignon 1999, 133 kr, Bestställningssortimentet
En riktigt saftig och söt Cabernet med tydliga svartvinbärstoner. Lite väl lätt i tonen

76572 Beringer Appelation Collection Cabernet Sauvignon 195 kr, Beställningssortimentet
En mer koncentrerad svartvinbärston som drar med sig en bra kraft och en lätt kryddighet som ger vinet sin pikanta karraktär och personlighet.

76571 Beringer Alluvium Red 1996, 288 kr, Bestställningssortimentet
Vinet är gjort på de fem Bordeauxdruvorna Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot Ett kraftpaket med mycket mörka bär, jord och mylla men med en saftighet som hör Kalifornien till Smaken är bastant lång om än lite torr. Ett vin till en oxfilé provencale

Sammanfattningsvis kan jag konstatera hur jämn denna firma är Kvalité ut till fingerspetsarna Men de viner som vinner flest utropstecken är de vita. Väntar med spänning på deras ”enklare” linje som jag är övertygad håller klassen men lär inte göra lika stora hål i plånboken.

Text: Josephine Nordlind
Bild: www.beringer.com