HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Spritskatten

Klicka på pilen för att läsa mer

Under sommarens sista månad minskade försäljningen av ren sprit med hela 2,5 % på Systembolaget. Detta efter en period av ökad spritförsäljning. Branschorganisationen, Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL), tror att merparten av den sprit som konsumeras i Sverige inte har hämtats ut från något Systembolags dryga 410 butiker eller 580 ombud.

– Skatten på sprit bör sänkas, inte minst för att få bättre kontroll över försäljningen. Även om det finns uppgifter att privatimporten minskar så gäller det inte sprit i någon högre grad, menar Bertil Swartz, VD i SVL.

Regeringen satsar
Samtidigt satsar regeringen 13,5 miljoner kronor på insatser för att förebygga alkohol och droger inom arbetslivet, och alkoholkommittén fick 40 miljoner kronor för alkoholförebyggande insatser under 2006.

– Insatser på arbetsplatser betyder mycket för att hjälpa människor ur ett missbruk, och bidrar också till att minska riskerna för att fler ska få problem av sitt drickande. Dessutom leder det till färre sjukskrivningsdagar och tryggare arbetsplatser, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.

Av Magnus Bergquist
Källa: Newsdesk och Regeringen.se