HEM

Kan ett vin smaka skumbanan?

Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar man skumbananer och Pinot Gris.

Som barn förtjusas vi av de milda smakerna i plockgodis, och som äldre lockas våra tungor ofta av det mer distinkta. Men vad händer egentligen om vi kombinerar dessa två? Är det då möjligt för ett vin att smaka till exempel skumbanan?

Enligt Johan Franco Cereceda är det absolut möjligt.
– Skumbananen har dels en ganska artificiell smak och doft, men även en lite vanillin karaktär, vilket han förklarar kan framställas genom att göra vinet på ekfat.
Väljer man sedan druvor av rätt natur, såsom Pinot Gris eller Grenache Blanc är känslan av det söta godiset inte långt borta.

I podden väljer han därför att presentera just ett sådant, ett vitt Côtes du Rhône. Vinet anser han bör serveras mellan de klassiska 7-8 graderna, gärna tillsammans med en kraftig maträtt, såsom marulk. Men att även addera spännande tillbehör som mangochutney är något han starkt rekommenderar, för att hylla vinets tropiska sötma.

Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda för att lära dig mer om vad ekfatet egentligen har för inverkan, och vad som egentligen krävs för att skapa en skumbananssmak, med endast druvor? Det och mycket annat får du svar och reflektioner kring i “Visste du …”!

Vin som provades i podden

Andra poddar i serien

Programserier