HEM

Kan ett vin smaka vanilj

Visste du att ett vin både kan smaka och dofta vanilj? I den Spanska regionen Rioja skapar man traditionsenliga allroundviner med en smakintensiv vaniljkaraktär.

Med en gammal tradition av amerikanska vitekfat skapar regionen Rioja en varm vaniljkaraktär på sina viner, något som tagits emot med öppna armar av omvärlden. Franco-Espanolas är en av Riojaproducenterna som demonstrerar detta tydligast, då de numera sitter på en av världens mest ekfatsfyllda källare, med tusen och åter tusentals fat.

I podden presenteras idag just ett Riojavin, närmare bestämt ett Gran reserva, tempranillo från 2006. Vinet beskrivs som torrt med vaniljkaraktär, fruktighet och ton av stall. Till detta får vi även ett klargörande i lagringen kring reservaviner, minst 2 år på fat och 3 år på flaska, eller tvärtom, enligt Johan Franco.
Han lägger till att Riojaviner är lika lättmatchade som de är älskade, och passar lika bra till fisk som till exempel lammkotletter, eller köttbullar med potatismos.

Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda och lär mer om varför Rioja under en period bytte till franska fat, varför en smak inte kan beskrivas som fyllig och hur länge ett ekfat egentligen kan brukas? Det och mycket annat får du svar och reflektioner kring i “Visste du …”!

Vin som provades i podden

Andra poddar i serien

Programserier