HEM

Kan ett vin smaka smör

Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar man smör och Chardonnay.

ABC- anything but Chardonnay! Ja, under en kort period fick vi faktiskt nog av den klassiska smaken. Men nu är druvan tillbaka, som vår mest odlade, och kanske även mest älskade.

Pratar vi smörkaraktär i vin så handlar det framförallt om Chardonnay, den gröna druvan med toner av stenfrukt har potential att skapa mjuka nyanser av allt från fudge till noisette.
Traditionellt fångas mycket av smaken upp under en ekfatslagring. Men även vid stålfatslagring finns det möjlighet att ge vinet den smöriga nyansen.

-Vi har två olika jäsningar när vi gör vin, varav ena är den malolaktiska jäsningen. Då låter vi de skarpa äppelsyrorna övergå i de mer gräddiga, laktiska syrorna, berättar Johan Franco medan han presenterar ett Chardonnay, Bourgone från 2012.

Och ett smörigt vin kräver självklart en smörig maträtt, därför rekommenderas idag smörstekta pilgrimsmusslor, eller en noisettestekt torskrygg med potatismos och tryffel.

Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda för att lära dig mer om olika jäsningar, druvans egenskaper och hur stor inverkan vårt val av glas egentligen har? Det och mycket annat får du svar och reflektioner kring i “Visste du …”!

Vin som provades i podden

199.00 kr

Andra poddar i serien

Programserier