HEM

Kan ett vin dofta rök?

Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar man rök och Pinotage.

Majbrasa är kanske inte det första vi tänker på när vi hör ordet vin. Men faktum är att elden vi använder för att fira in första maj och karaktären i ett rökigt vin ligger väldigt nära varandra. Vart smaken, eller framförallt doften kommer från är inte helt säkert, men det man vet är att ekfat och en speciell druva spelar in mycket. Därför förflyttar vi oss idag till Sydafrika för att fokusera på druvan Pinotage.

I podden väljer Johan Franco att presentera ett Pinotage, Durbanville. Vinet beskrivs som doftintensivt med toner av solmogna bär och rök, vilket gör det perfekt att kombinera med rätter som lamm och grillad paprika. Han förklarar även att druvan är att klassa som Sydafrikas nationaldruva och i grunden är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsaut.

Om man utöver att använda sig av Pinotage även är noggrann med val av fat går den rökiga karaktären att förstärka ännu mer. Eftersom man “rostar”, det vill säga bränner insidan av ekfaten är det ganska naturligt att rätt fat ger oss känslan av just majbrasa.

Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda och lär mer om smakerna majbrasa och askkopp, skillnaden på primär och sekundärarom och hur rökare egentligen upplever röksmaken i ett vin? Det och mycket annat får du svar och reflektioner kring i “Visste du …”!

Vin som provades i podden

109.00 kr

Andra poddar i serien

Programserier