HEM

Kan ett vin lukta kattkiss?

Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar man kattkiss och Sauvignon Blanc.

Det kan låta som en konstig kombination, men faktum är att kattkiss och vin faktiskt kan ha en hel del gemensamt.
Även om det inte är önskvärt rent smakmässigt så finns det viner där tillverkaren medvetet har framställt doften istället, och fått oss att se den som något njutningsbart.

– Min dotter sa en gång att det luktade Sauvignon Blanc i hela huset när en av katterna inte hade hunnit ut, berättar Johan Franco med ett skratt.
Och det är just där, i de billigare, mer druvspecifika Sauvignon Blancvinerna vi hittar den mest distinkta aromen, gärna med undertoner av krusbär och honungsmelon.

I podden väljer han att demonstrera doften genom att visa upp Whitehaven Sauvignon Blanc, Marlborough från 2013. Något han beskriver som ett fint, fruktigt, svagt metalliskt vin- med doft av just kattkiss.
Men att doften är här för att stanna, det tror han inte.
-Vi har druckit väldigt mycket överextraherade, nästan överaromatiserade viner. Och vi börjar helt enkelt bli lite trötta på att doften är så påtaglig.

Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda och lär mer om vart doften av kattkiss kommer ifrån, är det på grund av druva, jordmån eller skördeuttag? Och varför blir vi egentligen så stressade och ängsliga när det kommer till smak- och doft”kunskaper” om vin? Det och mycket annat får du svar och reflektioner kring i “Visste du …”!

Vin som provades i podden

Andra poddar i serien

Programserier