HEM

Kan ett vin smaka svarta vinbär?

Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar man om svarta vinbär och Cabernet Sauvignon.

Nu kan man ju tycka att sambandet vin och just svarta vinbär är extra passande, bara av namnet att döma. Men kan ett vin verkligen smaka svarta vinbär?

– Ja, det kan det definitivt, säger Johan. Men inte alla viner, utan sådana som är gjorda på druvan Cabernet Sauvignon. Där hittar man nästan alltid svarta vinbärstoner, både i doft och smak.

Med toner menar Johan att man förnimmer de svarta vinbären i vinet, men det är inte samma smakupplevelse som att stoppa en näve bär i munnen. Ibland får man kanske leta lite efter de aktuella tonerna i drycken.

Hundra procent Cabernet Sauvignon

Johan har tagit med sig ett cabernet sauvignonvin från Chile, och hävdar att just Chile och svarta vinbär är nästintill symbiotiskt. Ett land som ett tag misstänktes ha stoppat vinbärsessenser i sina viner för att förstärka smaken, vilket inte alls var eller är fallet. Man får helt enkelt inte förstärka ett vin med tillsatser.

Cabernet Sauvignon är en av världens absolut största rödvinsdruvor som leder associationerna till Bordeaux. För att just Bordeaux jobbat mest för den här druvan.

Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda och lär mer om förnimmelser, nyanser, smaklager, och typiskt svenska smaker. Varför bör vi till exempel stoppa näsan i skogen, i skafferiet och varandra? Och varför blir vi så stressade och ängsliga när det kommer till smak- och doft”kunskaper” om vin? Det och mycket annat får du svar och reflektioner kring i “Visste du …”!

Vin är tillräckligt allvarligt för att vi ska ha kul kring det!
Citat Johan Franco Cereceda

Vin som provades i podden

Andra poddar i serien

Programserier