HEM

Kan ett vin smaka lakrits

Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar man lakrits och Zinfandel.

Skumbanan, jordgubb och nu lakrits. Än en gång dyker vi ner i sötsakernas värld under Johan Francos rekommendation,
-Den svenska godisbutiken är en guldgruva för vinprovare.

Zinfandeldruvan är lakritsvinets gud, och Kalifornien dess mecka. Den söta druvan är känd för att medföra upp till 11 gram mer socker/liter mot ett vanligt, torrt vin. Men i sötman gömmer sig även en ofrånkomlig ton av salmiak.
Trots den intensiva smaken förklarar Johan Franco att vinet inte framställs annorlunda än andra viner, men att komponenter som att vinet gärna ska ha lite mognad ändå spelar in.

För att demonstrera smaken presenteras i podden ett Zinfalden, Birichino från 2014. Vinet ger en tydlig anvisning av lakrits i såväl smak som doft, men utöver det även fruktighet och syra, som av Johan Franco blir starkt rekommenderar till en riktigt amerikansk hamburgare, med coleslow och högrev.

Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda för att lära dig mer om hur lakritssmaken framställs, skillnaden mellan att spara och lagra, och om ett bag-in-box egentligen kan vara bra? Det och mycket annat får du svar och reflektioner kring i “Visste du …”!

Vin som provades i podden

Andra poddar i serien

Programserier