HEM

Stanley Wong pratar om besök på vinmässa

Att gå på en dryckesmässa kan vara ett bra sätt att hitta nya och oväntade delar av vinvärlden. I det här avsnittet går Pontus Skagersten på “Sparkling and wine-mässan” i Stockholm och träffar Stanley Wong, VD på Svenska Dryckesmässor som ger tips på vad man kan göra där och vad som finns att inspireras av på mässgolvet.

Erik Plöen Casterud pratar om en lyckad vinprovning

Att lära sig att beskriva doft och smak på ett vin kan vara svårt, men med rätt nycklar som hjälper dig framåt går det mycket enklare. I säsongspremiären av “Vinguiden pratar om” träffar Pontus Skagersten Erik Plöen Casterud, rektor på Vinkällan dryckesutbildningar, som guidar oss rätt och ger tips på logiska resonemang i vinprovning.

Examination med Maya Samuelsson

I säsongens sista avsnitt beger sig programledare Pontus Skagersten till Vinkällan och Maya Samuelsson för att sätta sina kunskaper på prov inom pris och kvalitet. Kan Pontus lista ut vilket vin som är dyrast i ett blindtest och kan man urskilja ett torrt eller ett sött Rieslingvin bara genom att titta på etiketten?

Anders Melldén pratar etiketter på flaskor

Vad har en etikett och flaska för betydelse för vilket vin vi väljer på hyllan, varför ser vinetiketter ut som de gör och varför ser vi så många djur och hus på vinflaskorna? Det är tre frågor som får svar i veckans avsnitt av Vinguidens podcast “Vinguiden pratar om” med Pontus Skagersten. Dagens gäst är vinskribenten, föreläsaren och författaren Anders Melldén.

Christian Moberg pratar om kvalitet i ett vin

Det finns mycket att tänka på när man ska hitta ett vin med hög kvalitet. I säsongens tredje avsnitt av “Vinguiden pratar om..” guidar vinimportören Christian Moberg, från Wine Affair, oss i kvalitetsviner. Kan priset, smaken eller flaskan ge oss några ledtrådar och vad säger komplexiteten om kvaliteten i ett vin?

Sören Polonius pratar om mogna viner

Hur länge ska man lagra ett vin, blir ett vin automatiskt bättre om det är gammalt och hur smakar en champagne från 1845? Avsnittets gäst är Sören Polonius, han är bland annat wine director på Adam/Albin-gruppen och driver Svenska sommelierlandslaget. Det finns mycket att prata om för programledaren Pontus Skagersten i säsongens andra avsnitt av “Vinguiden pratar om..” där ämnet är mogna viner.

Johan Franco Cereceda pratar om förfalskningar

Skulle avsnittets gäst, vinskribenten och utbildaren Johan Franco Cereceda, kunna blanda ihop ett vin som lurar vinvärldens experter? I säsongens första avsnitt pratar programledaren Pontus Skagersten om fusk inom vin. Hur har de största bluffarna gått till, kan man smaka sig till om ett vin är förfalskat och hur svårt är det egentligen att fejka ett vin?

Examination med Maya Samuelsson

I säsongens sista avsnitt har det återigen blivit dags för programledare Pontus Skagersten att sättas på prov. Vad har han lärt sig om dryck och mat i kombination? Examinator Maya Samuelsson på Vinkällan i Stockholm ger honom tuffa uppgifter och ställer kluriga frågor – klarar Pontus att möta beska, sötma och bubblor?

Öl och mat i kombination

Vin i all ära, men varför krångla till det? Öl är svaret på vad du ska kombinera din middag med, i alla fall om du frågar veckans gäst i podden. Jessica Heidrich är kemisten som utbildade sig till sommelier och har sedan dess arbetat med just öl. Först som ansvarig för ölet “St. Erik” och nu driver hon Waxholms bryggeri och Hop Notch Brewing på natursköna Rindö i Stockholms skärgård. Där har hon dukat upp en provning där programledaren Pontus Skagersten får testa smaklökarna på olika ölsorter kombinerat med ost från grannhusets ostmakeri.