HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Resan till Cava

Slutdestinationen i detta avsnitt av “Resan till …” är Sant Sadurní d´Anoia, centralorten i D.O Cava.

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda packade i februari väskorna och tog flyget till Barcelona för att sedan bege sig till Penèdes för besök hos olika cavaproducenter. Målet med resan, förutom att besöka de fina vingårdarna, bodegorna och vinkällarna runt Sant Sadurní d´Anoia, var att få en djupare inblick i den nya cavaklassificeringen: Cava de Paraje!

I denna podd ger de sina återblickar från dessa besök och provar dessutom två av de tolv cavas som idag innehar Cava de Paraje-status.

resan till cava

Cava de Paraje innebär:

● Särskilt utvalt vingårdsläge
● Begränsat skördeuttag: Max 8 000 kg per hektar
● Vinrankorna måste vara minst 10 gamla
● Vinifieringen måste ske på vingården/bodegan
● Alltid årgångsbetecknat vin
● Andra jäsningen på flaska minst 36 månader
● Produceras endast med Brut-beteckning
● Genomgår årlig sensorisk kvalitetskontroll av vinrådet
● Unikt kvalitetssigill på flaskan

De Cava de Parajes som provas i programmet kan tyvärr än så länge inte köpas i Sverige, däremot går det utmärkt att beställa hem direkt via producenten:


Läs mer om vinet och framställningen här:
Gramona Celler Batlle


Läs mer om vinet och framställningen här:
El Tros Nou

Chardonnay – druvornas kameleont

Vad är det som gör att druvan Chardonnay likt en kameleont är så fenomenal på att anpassa sig till omgivningen? Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda tar en närmare titt på denna rätt smaklösa men fantastiskt populära druva och testar hur den tar sig olika uttryck i vinglaset.

Jill Johnson och tre utvalda viner

Hur smakar ett vin från 1998, samma år som Jill Johnson vinner den svenska melodifestivalen med låten “Kärleken är”? Varför har italienska viner funnit sin väg till Jill Johnsons hjärta? Vilken är den självklara kopplingen mellan Jill och vin från Grekland? Vi vet.

I vinvärlden använder vi gärna termer som elegans, unik personlighet, oemotståndlig karaktär och förföriskt inbjudande. Vi svänger oss även med uttryck som makalöst, toppklass, briljans och världsklass för att beskriva mötet med ett väl utvalt vin.

Alla dessa uttryck passar lika bra för en beskrivning av dagens gäst i Ett bord för två. Våra damer och herrar, låt oss presentera en kvinna som utgör själva essensen av stil och klass och som dessutom har rätta glimten i ögat. The one and only, Jill Johnson!

Veganvin – vad handlar det om?

Vi hör allt oftare talas om uttrycket “veganvin”. Vad är det egentligen? Är veganvin detsamma som naturvin? Är vinet ett resultat av ökad klimatmedvetenhet eller ett aktivt ställningstagande? Hur påverkar ett veganvin smakpaletten och måste man äta vegetarisk mat för att på bästa sätt matcha ett veganvin?

Kort sagt: Är veganviner här för att stanna, eller är handlar det rent av om en bluff?

Vinguidens Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda försöker reda ut begreppen och frågetecknen kring just veganviner.

Läs mer om veganska viner:

Sverige långt efter med veganmärkning av viner
Veganvin – bluff eller etisk angelägenhet?
Veganskt vin

Det exklusiva Italien

I Sverige älskar vi italienska viner, oavsett om vi handlar vin i butik eller beställer till måltid på restaurang. Den italienska vinstilen är inte bara klassisk, utan har även hittat en framgångsrik kommersiell och publik stil som attraherar bredden bland vinälskarna.

Hur har vi det då med det klassiska och mer exklusiva vinutbudet från Italien?
Vilka viner är det som gäller för finsmakarna? Trend eller tradition? Påverkar prislappen kvaliteten och vad har egentligen hänt med Amarones status som prestigevin?

Vinguidens Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda samtalar om dessa frågor och många andra. Och självklart bjuds det på utmärkta vintips, av det mer exklusiva slaget.

Daniella Lundh Egenäs

Möt tjejen som hanterar skidstavar och hästtömmar med samma stilsäkerhet som hon med sylvassa svärd och klingor sabrerar champagneflaskor.

Vi ser henne även i olika sammanhang slå ett extra slag för det nollprocentiga vinalternativet och på så sätt låter sig representera en ny generation vinälskare.

Välkommen till bords, sommelieren, vinskribenten, programledaren, bloggaren, vinprovaren… well, you name it: Daniella Lundh Egenäs.

Vin som provades i podden:

Empire Estate Riesling
Privat: Syrah 2015 Domaine Jean-René Germanier Balavaud Valais, Schweiz

Triss i spanska finviner

Vinguidens Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda bjuder in till ett samtal om exklusiva viner från Spanien. Vad som menas med begreppet exklusiva viner är förstås relativt. I detta fall har Michael och Johan valt ut tre viner som vart och ett tillhör toppskiktet i Spanien, ja faktiskt i hela världen.


Jubileumspodd med vår egen vinmatador

Ett bord för två firar i dag 20 program och då känns det extra kul att få bjuda in en av Sveriges bästa vinjournalister, för att skapa lite extra Grand Cru-känsla i samtalet.
Vissa liknar honom vid ett välbalanserat Bordeauxvin, alltså med stil och elegans, medan andra ser honom som ett aningens strävt och lite ”bråkigt” Prioratvin, som man måste närma sig med finess och tålamod för att förstå.

Välkommen till Ett bord för två – Vinguidens egen vinmatador och maestro, Johan Franco Cereceda.

Viner som provades i podden:

Inkognito Vingården i Klagshamn
PRIVAT: Magma El Cráter 2008

Det bortglömda starkvinet

Portugals starkviner glöms ofta bort. Alla verkar gilla vinerna, men få dricker dem. Användningsområdet är en smula smalt, det gäller alltså att hitta rätt sammanhang.
Varför inte långkok på röd port och ett glas därtill?

Det görs faktiskt både vitt och rött portvin och Touriga Nacional är den stora druvan i sammanhanget, även om ytterligare 47 druvor är godkända i produktionen. Ett större antal druvsorter i vinet bidrar till komplexitet. Druvorna odlas i Dourodalen i nordöstra Portugal, medan lagringen sker strax söder om staden Porto. Och faktiskt är det så att till finare portviner fottrampas en stor del av druvorna fortfarande för skonsam hantering, en kulturgärning säger vi.

Churchill är en välkänd producent av port. Klingar engelskt, engelsmännen föll för vinerna för flera hundra år sedan och har satt sin prägel på namn och tradition.
Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda testar deras LBV, Late Bottled Vintage.
Choklad, frukt, körsbär och lång eftersmak, finemang till mögelost.