HEM

Grenache Blanc

Grenache Blancviner passar bra till både smakrik och kryddig mat. Är vinet dessutom fatlagrat fungerar det även bra till lättare kötträtter som kyckling eller lamm. Indiskt, asiatiskt och kryddstarkt nordafrikanskt på tallriken är ofta bra matchat med ett vitt vin på Grenache Blanc. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Grenache Blancviner

Grenache Blanc – inte bara lättoxiderad

Grenaches hem hittar vi i franska Rhône, Languedoc och i nordöstra Spanien. Den har nästan alltid fungerat i blandningar och aldrig i ensamt majestät i synnerhet då den är lättoxiderad och ger viner med låg syra. Men i takt med att fler vinmakare , vet att hantera druvan, kommer vi att se fler endruvsviner på denna spännande druva.

Grenache Blanc har länge betraktats som en druva av andra rang, i synnerhet då den är lättoxiderad och ger viner med låg syra. Samtidigt är det en druva som är terroirbenägen, vilket innebär att den är känslig för var den odlas. I Châteaneuf-du-Pape ger den viner med fin mineral ton och härligt tropiska smaker. Detta har också många vinmakare runt om i världen förstått som idag ser den med nya ögon och är beredda att ge den en chans. Fortfarande fungerar den emellertid framför allt som blanddruva och då i synnerhet med Roussanne och Marsanne. I takt med att de vita vinerna från södra Rhône och även de vita vinerna från Priorat där druvan skördar framgångar med sin mineralstinna karaktär alltmer uppmärksammas är detta en druva med framtiden för sig.

Kraftfull doft med minerala inslag

Grenache Blancviner är torra, ofta relativt fylliga med en gul färg. Ofta jäses musten på druvan i låga temperaturer, något som förstärker friskheten i vinet. Dofterna i ett vin på Grenache Blanc drar åt vitpeppar, skumbanan, tropiska toner, gula plommon, persika, mineral med eldiga inslag.

grenache-blanc

Mat som passar ihop med Grenach Blancviner

Grenache Blancviner passar bra till både smakrik och kryddig mat. Är vinet dessutom fatlagrat fungerar det även bra till lättare kötträtter som kyckling eller lamm. Indiskt, asiatiskt och kryddstarkt nordafrikanskt på tallriken är ofta bra matchat med ett vitt vin på Grenache Blanc.


Fakta om Grenache Blanc

  • Odlas: Frankrike, Spanien och Sydafrika.
  • Kända områden: Rhône, Languedoc-Roussillon (Frankrike) och Katalonien (Spanien).
  • Smak: Relativt låg syra med hög alkoholhalt. Dominanta smaker av tropisk frukt, mango, skumbanan, persika och mineral.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Smakrika fiskrätter, grillat ljust kött, grillade/gratinerade skaldjur med peppriga grönsaker, asiatiska rätter.
  • Synonymer: Garnacha Blanca (Spanien).