HEM

Kan ett vin smaka citron?

Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar Michael och Johan citron och Riesling.

Citrus, den syrligt, klassiska smaken är nästintill ett måste i vita viner. Den skapar en viktig fräschör och är enligt Johan Franco en perfekt smak i inledningen av en middag.
– Citron är syra, vilket främjar aptiten. När vi dricker vita viner med mycket syra, då är vi förmodligen i början av en fantastiskt trevlig kväll.

Rankan som kanske bär på mest av den intensiva smaken är Riesling. De gröna druvorna påstås vara bland världens bästa, och får de tillgång till sitt kalla klimat och sin sena mognad blir de även en av de mest tacksamma. Med detta som grund har vinmakaren senare möjlighet att skapa allt från krispigt torra, till fruktigt söta viner.

Dagens poddvin presenteras i vanlig ordning av vinjournalisten Johan Franco och består den här gången av ett Chateau ste michelle Riesling. Citronen anses spela en mycket stor roll då den kompenserar sötman, och lämnar vinet med en varm honungston och nyanser av vitt fruktkött.
Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda och lär mer om varför vi blir hungriga av citron, varför vi inte kan känna syrliga dofter och i vilken temperatur ett Riesling egentligen bör serveras.

Vin som provades i podden

Andra poddar i serien

Programserier