HEM

Det bortglömda starkvinet

Portugals starkviner glöms ofta bort. Alla verkar gilla vinerna, men få dricker dem. Användningsområdet är en smula smalt, det gäller alltså att hitta rätt sammanhang.
Varför inte långkok på röd port och ett glas därtill?

Det görs faktiskt både vitt och rött portvin och Touriga Nacional är den stora druvan i sammanhanget, även om ytterligare 47 druvor är godkända i produktionen. Ett större antal druvsorter i vinet bidrar till komplexitet. Druvorna odlas i Dourodalen i nordöstra Portugal, medan lagringen sker strax söder om staden Porto. Och faktiskt är det så att till finare portviner fottrampas en stor del av druvorna fortfarande för skonsam hantering, en kulturgärning säger vi.

Churchill är en välkänd producent av port. Klingar engelskt, engelsmännen föll för vinerna för flera hundra år sedan och har satt sin prägel på namn och tradition.
Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda testar deras LBV, Late Bottled Vintage.
Choklad, frukt, körsbär och lång eftersmak, finemang till mögelost.

Vin som provades i podden

Andra poddar i serien

Programserier

Så här beställer du vin

Välj ditt vin och klicka Beställ. Vinet läggs i en varukorg hos Systembolaget, där du slutför beställningen. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.