HEM

Kan ett vin smaka fläder?

Michael Anderquim pratar vin och sensorik med vinjournalisten och föreläsaren Johan Franco Cereceda. En liten fördjupning av lärdomarna i vår webb-tv-serie “Visste du …”. Den här gången pratar man fläder och Gewürztraminer.

-Det doftar som i farmors kök under sommaren. Så ska Johan Francos elev ha beskrivit ett av vinerna under en provsmakning, och efter mycket om och men kunde man dra slutsatsen att farmodern hade haft en förkärlek till att göra fläderblomssaft. Och visst är det så vi helst beskriver blomman, genom sommar, barndom och söta drycker. Men visste du att flädern även kan hittas i vuxnare smaker, inte minst som en populär komponent i vin?

För att framställa flädertonen är fat och region oviktig. Istället fokuserar producenterna på att låta druvan, i de flesta fall Gewürztraminer få bära smaken. Vinrankan har oftast kopplats till Alsace, men blir numera förädlad runt om i världen.

En av de länder som gärna använder sig av just Gewürztraminer är Tyskland, där dagens vin är producerat. Drycken vid namn White wine untuched är ovanligt på många sätt. Inte minst genom sin förpackning som Michael Anderquim beskriver som “en juicekartong”, närmare bestämt en tetrabox. Även druvsammansättningen anses som oväntad. Men den starkt aromatiska blandningen av Gewürztraminer, Morio Muscat och Riesling skapar ett balanserat picknickvin med en fruktig karaktär av piggelin och fläder.

Lyssna vidare på samtalet mellan Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda för att lära dig mer om skillnaden mellan druvor till vin och förtäring, varför lantviner är mindre kontrollerade och om tetraförpackningar innebär låg kvalitet? Det och mycket annat får du svar och reflektioner kring i “Visste du …”!

Vin som provades i podden

Andra poddar i serien

Programserier