HEM

Gewürztraminer

Viner på Gewürztraminer är ofta alkoholrika, torra och fylliga med relativt låg syra. Färgen är kraftigt gul och smakerna går mot blommiga rosor och frukter som rosa grapefrukt, mandarin, litchi och fläder. Vinet har ofta en lång eftersmak med en parfymerad och kryddig doft. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Gewürztraminerviner

Gewürztraminer – en vitvinsdruva med sitt ursprung i Italien

Gewürztraminer är en ljusröd druva som ger viner med parfymerad doft av rosor, fläder, mandariner och grapefrukt. Den mognar tidigt och är kräsen vad gäller jordmån och klimatförhållanden. Druvans lätt röda färg kan vara lite förvirrande, men färgen sitter enbart i skalet och avlägsnas i processen för att inte missfärga vinet. När vinet är färdigt har det oftast en mättad gul färg.

Druvans namn härstammar från tyskan och italienskan. Prefixet ”gewürz-” är tyska och betyder ”krydd-”, ordet ”traminer-” är italienskt och kommer från orten Tramin i norra Italien, som en gång tillhört Österrike. Namnet betyder alltså ”den kryddiga från Tramin” vilket passar bra ihop med viner av denna druva, som ofta är kryddiga till både smak och doft. Gewürztraminer har med andra ord sitt ursprung i norra Italien, men de bästa vinerna framställs främst i Alsace, nordöstra Frankrike. Druvan odlas även i andra vinländer som Tyskland, Österrike och Chile.

Kryddig och parfymerad doft

Viner på Gewürztraminer är ofta alkoholrika, torra och fylliga med relativt låg syra. Färgen är kraftigt gul och smakerna går mot blommiga rosor och frukter som rosa grapefrukt, mandarin, litchi och fläder. Vinet har ofta en lång eftersmak med en parfymerad och kryddig doft.

gewurztraminer

Mat som passar ihop med Gewürztraminervin

Ett torrt vin på Gewürztraminer är utmärkt som dryck till heta, kryddiga maträtter. Vinet på denna druva passar lika bra till det indiska, asiatiska och mexikanska köket. Två spännande rätter att testa till ditt kalla glas Gewürztraminervin är dim sum och dumplingssoppa. Är du sugen på charkbricka ska du satsa på smakrika ostar och kryddiga charkuterier.


Fakta om Gewürztraminer

  • Odlas: I flera länder, bland annat Frankrike, Tyskland, Österrike, Nya Zeeland och USA.
  • Kända områden: Alsace (Frankrike) och Alto Adige (Italien).
  • Smak: Relativt låg syra med blommig, kryddig och fyllig karaktär. Dominanta smaker av ros, rosa grapefrukt, fläder, mandarin, litchi och parfym.
  • Serveringstemperatur: 6-10 grader.
  • Passar till: Kryddstark och rökt mat, asiatisk mat, smakrika ostar, kyckling och charkuterier.
  • Synonymer: Traminer (Alsace), Klevner (Tyskland) och Tramino Aromatico (Italien).