HEM

Vin för nybörjare

Allt du skulle vilja veta om vin men… ännu inte orkat börja lära dig. Så skulle vi kunna sammanfatta temat Vin för nybörjare. Nu handlar det om det väsentligaste om vin, inte allt, det tar vi senare, utan mer kortfattat om länder, druvor, klimat, tillverkning och vad exempelvis naturvin egentligen är. För visst behövs vägledning, vinvärlden är stor, närmast monumental och det sker hela tiden förändringar, vinkartan blir större och större, nya vinländer tillkommer och gamla druvor tas åter till heders. Visste du förresten att det går att göra vitt vin på blå druvor?

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Att tillverka vin

Att tillverka vin

Vin görs på vindruvor, gröna eller blå. Vill vi göra vitt vin använder vi gröna druvsorter, men vill vi istället göra rött vin är det blå druvsorter som gäller. För att få den röda färgen i ett vin,..

Läs mer
Druvor för vintillverkning

Druvor för vintillverkning

Vindruvan är den enda råvaran som får användas för vintillverkning. Om man istället använder annan frukt och låter den jäsa till en alkoholhaltig dryck kallas den drycken fruktvin. Det är normalt sk..

Läs mer
Gamla världen vs Nya världen

Gamla världen vs Nya världen

Vinvärlden delas in i Gamla världen och Nya världen. Med Gamla världen menas Europa, länderna kring Svarta havet och Mellanöstern. Alltså där vintillverkningen tog sin början och sedan spreds under ..

Läs mer
Klimat avgör vinets stil

Klimat avgör vinets stil

Vintillverkning är inte möjligt i alla länder. Antingen är det för kallt eller för varmt. I norra delen av jordklotet går det att odla vindruvor mellan den 50:e och 30:e breddgraden. Alltså i södra ..

Läs mer
Konsten att prova vin

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning. Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt,..

Läs mer
Vinlagstiftning

Vinlagstiftning

Redan för 4000 år sedan ska det ha funnits en reglering kring vinproduktion. Detta på de assyriska stentavlorna. Men det är först i början på 1900-talet som vi i större utsträckning ser en reglement..

Läs mer
Orange vin – finns det?

Orange vin – finns det?

Orange vin är en term som dels anspelar på färgen i vinet, dels på det sätt vinet tillverkas. För att tillverka ett orange vin, termen är inte officiell och det finns ingen reglementering kring dett..

Läs mer
Starkvin

Starkvin

Det finns två sätt att tillverka starkvin på. Å ena sidan kan man avbryta alkoholjäsningen i ett vin med sprittillsats. Å andra sidan kan man tillsätta sprit i ett vin som redan jäst färdigt. Båda g..

Läs mer
Terroir – vad är det?

Terroir – vad är det?

Ett utav de vanligaste förekommande begreppen i vinvärlden idag är det franska ordet terroir. Det kommer från latinets terra som betyder jord. I Frankrike, när man talar om terroir, menar man framfö..

Läs mer
Vad är ekologiskt vin?

Vad är ekologiskt vin?

Ekologiskt vin, eller eko-vin, är ett vin tillverkat utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel som verkar inifrån vinrankan och lämnar spårämnen i druvan. Kraven för ekovin varierar i olika delar av vä..

Läs mer
Vinets historia

Vinets historia

Någonstans i trakterna kring Svarta Havet ska vin ha producerats för första gången. Kanske blev det till av en slump, att man glömde bort must på druvor i ett kärl, det fick ligga till sig, det blev..

Läs mer
Ädelröta

Ädelröta

Ett annat namn för ädelröta är botrytis eller botrytis cinerea som är det fullständiga namnet. Ädelröta innebär att ett svamplager lägger sig runt druvans skal och suger ut vätskan i druvan. Dock ut..

Läs mer
Torrt eller sött vin

Torrt eller sött vin

Om ett vin är torrt eller sött kan ibland ligga i den sensoriska upplevelsen. Ett vin kan upplevas som torrt men samtidigt ha uppemot 9 gram socker per liter. Då är vinets syra mycket markerad, som ..

Läs mer
Investera i vin

Investera i vin

Visst kan vi investera i vin. Många gör det enbart för ekonomisk vinnings skull, andra för att ha det som ett slags säkerhet: Går det inte att sälja, går det i alla falla att konsumera. Det viktiga ..

Läs mer
Att uttala vin rätt

Att uttala vin rätt

Det är inte alltid lätt att beställa vin på krogen. Vinguiden vet om svårigheterna och presenterar därför några av de mest svåruttalade vintermerna på sin egen variant av fonetik. Läs bokstäverna so..

Läs mer
Bästa vinkällaren

Bästa vinkällaren

Att lagra vin har blivit allt vanligare. Inte bara för att många gärna vill ha en vinkällare i sin närhet, utan också för att fler och fler vinkonsumenter har insett tjusningen med ett lagrat vin. D..

Läs mer
Rosévin

Rosévin

Rosévin är en egen vinkategori. Det är ett allt från mycket ljust rosa vin till ett lätt rött vin. Det ligger hos producenten att avgöra om det är vitt, rosé eller rött vin. Det finns fler metoder a..

Läs mer
Vin och mat i kombination

Vin och mat i kombination

Vin mår alltid bäst av att konsumeras med mat. Det kan vara allt från ostbågar eller amuse på Kalix löjrom till en skaldjursstinn paella eller en carpaccio på tuppkam. Röda viner går bättre till kra..

Läs mer
Vin att lagra

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar k..

Läs mer
Blått vin

Blått vin

Blått vin tillverkas som ett vitt vin men som sedan färgsätts med färg från blå druvsorter. Det finns olika metoder för att få den blå färgen. För att vinet ska landa under definitionen vin, alltså ..

Läs mer