HEM

Aktuellt

Rosévin

Rosévin är en egen vinkategori. Det är ett allt från mycket ljust rosa vin till ett lätt rött vin. Det ligger hos producenten att avgöra om det är vitt, rosé eller rött vin.

Det finns fler metoder att producera rosa vin på. Det vanligaste är att vinifiera blå druvsorter och låta musten ligga i skalkontakt under kort tid, egentligen bara tillräckligt länge för att musten ska få en rosa färg. Voilà! Rosévinet är klart.

En metod, som används för rosa champagne, är att producera ett vitt vin och sedan tillsätta lite rött vin. Detta är nu bara tillåtet i Champagne och få andra vindistrikt inom EU.

Vi kan också göra rosévin genom att använda gröna druvsorter som har färgpigmentering i skalen, viner som kallas Gris. Vi hittar här Grenache Gris, Pinot Gris, Sauvignon Gris, druvor som ser gröna ut men som får en mörk orange, närmast rosa ton i just skalen. Då låter man musten ligga i skalkontakt varvid färg lakas ur.

Idag är trenden mycket ljust rosa viner med viss mineral karaktär. Vi kallar den Minutyeffekten efter ett vin producerat i Provence i södra Frankrike från producenten med samma namn. Roséviner från hela världen tenderar att likna detta vin, både i färg och sensorisk upplevelse.

Det är ovanligt med rosévin som ligger på fat. Den stora andelen ligger på ståltank. Vinerna är dessutom till för att konsumeras inom något år efter att det släppts i butik.

Några av de viktigaste vindistrikten i världen är Provence med sina ljusrosa viner, Tavel som gör mörkt rosa viner samt Bandol med kraftiga, matorienterade viner, samtliga områden i Frankrike. Men även i spanska Navarra görs fruktig rosé och i Rioja låter man gärna även rosévinet ligga på fat.

I Nya världen är Kalifornien känt för sina roséviner, då under namnet Blush Zinfandel, alltså ett rosévin tillverkat på den blå druvsorten Zinfandel.

rosévin class=


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Världens dyraste rosévin

Världens dyraste rosévin

Är världens dyraste rosévin även världens bästa? Meningarna går isär, naturligtvis, själva utnämnandet är bara det kontroversiellt. Vinguiden har provat vinet och är… stum av förundran. Nu har vi dr..

Läs mer
Vinguiden provar: Chavin

Vinguiden provar: Chavin

Vinguiden blev inbjudna att fira in sommaren på Celeste tillsammans med Spring Wine & Spirits och deras senaste tillskott i portföljen, den franska vinproducenten Chavin. Grundaren, Matilde Boul..

Läs mer
Rosévinet som inspirerats av musik

Rosévinet som inspirerats av musik

Kan man jämföra vin med musik? Jo, om man är en gammal manager för rockband som blivit vinmakare. – Inspirerat av hur musik kan förändra vår sinnesstämning, spelar vinet Band of Roses Rosé en färgst..

Läs mer
En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

Så här är du inte van att se lingon: i en vinflaska. Sveriges nordligaste vineri har skapat en spännande sommardryck. – Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det ..

Läs mer
Välkomna sommaren med National Rosé Day

Välkomna sommaren med National Rosé Day

Andra lördagen i juni infaller årligen National Rosé Day. Firandet spåras tillbaka till 2014 då Bodvár House of Rosés – världens första vinhus specialiserat på just rosévin, etablerade dagen. Det ä..

Läs mer
Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer