HEM

Aktuellt

Rosévin

Rosévin är en egen vinkategori. Det är ett allt från mycket ljust rosa vin till ett lätt rött vin. Det ligger hos producenten att avgöra om det är vitt, rosé eller rött vin.

Det finns fler metoder att producera rosa vin på. Det vanligaste är att vinifiera blå druvsorter och låta musten ligga i skalkontakt under kort tid, egentligen bara tillräckligt länge för att musten ska få en rosa färg. Voilà! Rosévinet är klart.

En metod, som används för rosa champagne, är att producera ett vitt vin och sedan tillsätta lite rött vin. Detta är nu bara tillåtet i Champagne och få andra vindistrikt inom EU.

Vi kan också göra rosévin genom att använda gröna druvsorter som har färgpigmentering i skalen, viner som kallas Gris. Vi hittar här Grenache Gris, Pinot Gris, Sauvignon Gris, druvor som ser gröna ut men som får en mörk orange, närmast rosa ton i just skalen. Då låter man musten ligga i skalkontakt varvid färg lakas ur.

Idag är trenden mycket ljust rosa viner med viss mineral karaktär. Vi kallar den Minutyeffekten efter ett vin producerat i Provence i södra Frankrike från producenten med samma namn. Roséviner från hela världen tenderar att likna detta vin, både i färg och sensorisk upplevelse.

Det är ovanligt med rosévin som ligger på fat. Den stora andelen ligger på ståltank. Vinerna är dessutom till för att konsumeras inom något år efter att det släppts i butik.

Några av de viktigaste vindistrikten i världen är Provence med sina ljusrosa viner, Tavel som gör mörkt rosa viner samt Bandol med kraftiga, matorienterade viner, samtliga områden i Frankrike. Men även i spanska Navarra görs fruktig rosé och i Rioja låter man gärna även rosévinet ligga på fat.

I Nya världen är Kalifornien känt för sina roséviner, då under namnet Blush Zinfandel, alltså ett rosévin tillverkat på den blå druvsorten Zinfandel.

rosévin class=


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer
Rosé och romantik

Rosé och romantik

Sommar är lika med semester och ledighet för de flesta av oss, en tid då vi äntligen hänger av oss arbetskläderna, går barfota i gräset eller borrar ner tårna i sanden. Sommarperioden är också den t..

Läs mer
Hyllade italienaren Casanova vill förföra dig i somm..

Hyllade italienaren Casanova vill förföra dig i somm..

Vinet beskrivs som charmören från Toscana. Och visst, om man bär namnet Casanova så är det stor chans att du förälskar dig i sommar. Här är Il Rosé di Casanova av den italienska topproducenten La Sp..

Läs mer
Webb-TV: Färgstark rosé från Tavel

Webb-TV: Färgstark rosé från Tavel

Laxrosa rosé från Provence är bekant, men det här är någonting annat. Vinguidens resa till Rhône tog oss bland annat till Tavel, ett riktigt rosédistrikt, men med en helt annat produkt än den Proven..

Läs mer
Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Mattias Larsson på jakt efter menyn till rosa vin i alla väder.

Läs mer
Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Då vi pratar om kvalitetsviner pratar vi nästan alltid om röda eller vita viner, men sällan de rosa. Roséviner har en liten utmaning i att få oss konsumenter att inse att även dessa kan vara komplex..

Läs mer