HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rosévin

Rosévin är en egen vinkategori. Det är ett allt från mycket ljust rosa vin till ett lätt rött vin. Det ligger hos producenten att avgöra om det är vitt, rosé eller rött vin.

Det finns fler metoder att producera rosa vin på. Det vanligaste är att vinifiera blå druvsorter och låta musten ligga i skalkontakt under kort tid, egentligen bara tillräckligt länge för att musten ska få en rosa färg. Voilà! Rosévinet är klart.

En metod, som används för rosa champagne, är att producera ett vitt vin och sedan tillsätta lite rött vin. Detta är nu bara tillåtet i Champagne och få andra vindistrikt inom EU.

Vi kan också göra rosévin genom att använda gröna druvsorter som har färgpigmentering i skalen, viner som kallas Gris. Vi hittar här Grenache Gris, Pinot Gris, Sauvignon Gris, druvor som ser gröna ut men som får en mörk orange, närmast rosa ton i just skalen. Då låter man musten ligga i skalkontakt varvid färg lakas ur.

Idag är trenden mycket ljust rosa viner med viss mineral karaktär. Vi kallar den Minutyeffekten efter ett vin producerat i Provence i södra Frankrike från producenten med samma namn. Roséviner från hela världen tenderar att likna detta vin, både i färg och sensorisk upplevelse.

Det är ovanligt med rosévin som ligger på fat. Den stora andelen ligger på ståltank. Vinerna är dessutom till för att konsumeras inom något år efter att det släppts i butik.

Några av de viktigaste vindistrikten i världen är Provence med sina ljusrosa viner, Tavel som gör mörkt rosa viner samt Bandol med kraftiga, matorienterade viner, samtliga områden i Frankrike. Men även i spanska Navarra görs fruktig rosé och i Rioja låter man gärna även rosévinet ligga på fat.

I Nya världen är Kalifornien känt för sina roséviner, då under namnet Blush Zinfandel, alltså ett rosévin tillverkat på den blå druvsorten Zinfandel.

rosévin class=


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Rosé och romantik

Rosé och romantik

Sommar är lika med semester och ledighet för de flesta av oss, en tid då vi äntligen hänger av oss arbetskläderna, går barfota i gräset eller borrar ner tårna i sanden. Sommarperioden är också den t..

Läs mer
Stor guide – vårens bästa roséviner

Stor guide – vårens bästa roséviner

Klassisk rosé från Provence, Måns rosé och roséprosecco. Våren närmar sig med stormsteg och det betyder att rosévinerna börjar ta plats på Systembolagets hyllor. Vi har valt ut hela 15 av årets bäst..

Läs mer
3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

Våren har intagit Europa – men inget gör sommaren 2020 till en ”normal” sommar. Antingen sitter vi instängda i karantän på grund av corona-epidemin, eller vi har strama restriktioner om att in..

Läs mer
Om jag blandar rött och vitt vin, blir det rosé?

Om jag blandar rött och vitt vin, blir det rosé?

Rosévin produceras traditionellt genom att blå druvor pressas och musten får ta färg av druvskalen, en så kallad maceration. Metoden är internationell och har endast ett större undantag i det fransk..

Läs mer
Leif GW: Här är mitt nya vin

Leif GW: Här är mitt nya vin

Nu vill Leif GW Persson bejaka sin mjukare sida. Därför lanserar han ett rosévin lagom till sommaren. – Äntligen sommar och hög tid att dricka att glas rosévin, enbart. För att bejaka min mjukare si..

Läs mer
En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

Så här är du inte van att se lingon: i en vinflaska. Sveriges nordligaste vineri har skapat en spännande sommardryck. – Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det ..

Läs mer